Consilierul prezidențial Ion Chicu vine cu critici dure la adresa Ministerului Finanțelor, condus de Natalia Gavriliță!

Ministrul lui Plahotniuc numit consilier prezidențial de către Igor Dodon, guvernul filip pdm, partidul democrat din moldova, ion chicu ministrul finantelor, republica moldova, rusia moldova, 

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier al președintelui Dodon, a venit cu o reacție pe facebook referior la rezultatele exercițiului bugetar pentru anul 2018. Ion Chicu explică că actuala ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, duce opinia publică în eroare cu prezentarea eronată a cifrelor oficiale.

Chicu a aratăt pe de o parte ce spun cei din Guvernul Sandu, apoi a explicat cum stau lucrurile în realitate.

”În cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru aprobarea Raportului privind executarea bugetului de stat pentru anul 2018, conform căruia exercițiul bugetar pentru anul 2018 s-a încheiat cu un sold în sumă de 2275,6 mil. lei, fiind cu 2786,9 mil. lei sau 55,0% sub nivelul prevederilor precizate sau la nivel de 0,85% din PIB…” – așa incepe comunicatul despre examinarea Raportului privind executarea BS pentru anul 2018.

Cum ar trebui să înțeleagă publicul larg afirmația că ”exercițiul s-a încheiat cu un sold în sumă de 2275,6 mil. lei, fiind cu 2786,9 mil. lei sau 55,0% sub nivelul prevederilor precizate”?

“Cred că 99% înțeleg, că în sold au fost cu aproape 2,8 mlrd.lei mai puțin decît planificat. În realitate, în acest context soldul înseamnă nivelul deficitului bugetar, care deși a fost planificat la nivel de 5,06 mlrd.lei, a fost la sfărșit de an cu mult mai mic – de 2,27 mlrd.lei, adică 0,85% din PIB. Apropos, aceasta în condițiile lipsei finanțării externe și a reducerii impozitelor, inclusiv pentru HORECA, de la 1 octombrie”, a explicat Ion Chicu.

Total
0
Shares
Total
0
Share