Consiliul Concurenței a amendat o companie cu jumătate milion de lei. Care a fost motivul

Consiliul Concurenței a aplicat întreprinderii SRL ”Horus” o amendă de circa 580 mii lei pentru obstrucționarea inspecției. Plenul Consiliului Concurenței a anunțat că a adoptat, în data de 7 iunie, o decizie prin care a constatat încălcarea normelor de procedură de către SRL ”Horus” în cadrul desfășurării unei inspecții inopinate. Inspecția a avut loc la începutul anului 2023, în contextul unei investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, scrie Bizlaw.md

”În timpul inspecției desfășurate la sediul SRL ”Horus”, echipa Consiliului Concurenței a întâmpinat multiple obstacole și tergiversări din partea reprezentanților întreprinderii. Acțiunile angajaților întreprinderii au inclus refuzuri de a permite accesul prompt la anumite spații de lucru, întârzieri în accesarea e-mailurilor și furnizarea de răspunsuri evazive sau eronate la întrebări”, se spune într-un comunicat de presă publicat de autoritatea antitrust.

Astfel, în conformitate cu legislația în vigoare, având în vedere circumstanțele cauzei, Consiliul Concurenței a impus întreprinderii o amendă de 576.769 lei.

Inspecțiile inopinate reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de investigare pentru identificarea și colectarea probelor privind încălcările legislației concurențiale. Angajații Consiliului Concurenței au dreptul de a accesa imediat orice spații ale întreprinderii, de a examina și de a face copii ale documentelor relevante, indiferent de suportul pe care sunt stocate. Pentru a preveni distrugerea fișierelor electronice, angajații autorității pot lua măsuri care să le asigure accesul complet și prompt la aceste fișiere pe durata inspecției.

Orice întârziere sau împiedicare a accesului la informații și lipsa de cooperare cu angajații Consiliului Concurenței pot duce la distrugerea sau alterarea dovezilor esențiale, afectând astfel capacitatea Consiliului de a investiga eficient încălcările legislației. Din acest motiv, sancțiunile pentru obstrucționarea inspecțiilor sunt foarte stricte, fiind calculate în funcție de cifra de afaceri anuală și pot ajunge până la 0,5% din aceasta (1% din 2026).

Decizia poate fi contestată, în termen de 30 de zile, în instanța de judecată specializată. Aceasta urmează a fi publicată pe pagina web a Consiliului Concurenței după ce va fi asigurată confidențializarea conținutului documentului.

Total
0
Shares
Total
0
Share