Consiliul Concurenței vă încurajează să completați Chestionarul de identificare a barierelor anticoncurențiale

Aprobarea Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pentru anii 2017-2020, și-a propus deschiderea sectoarelor economice către concurenţă şi reducerea valorii indicatorului reglementării pieţei produselor (RPP ) de la 2,48 la 1,55 către anul 2020.

Atingerea obiectivului dat va avea ca efect impulsionarea  dezvoltării  mediului  concurenţial  în  sectoarele economice în care tehnologia şi conjunctura permit existenţa concurenţei și, totodată, va asigura o accelerare a creșterii anuale a PIB-ului pe cap de locuitor cu 0,56 %.

Evaluarea indicatorului RPP pentru Republica Moldova în anul 2016 a determinat că valoarea acestuia este de 2,48 puncte, fapt ce demonstrează că economia este  influenţată  de  existenţa  reglementărilor nejustificate în unele sectoare economice şi a barierelor anticoncurenţiale, care au un impact negativ asupra activităţii economice.

Identificarea acestor reglementări și bariere va permite elaborarea unor politici și reforme eficiente de liberalizare a pieţelor. Iar implementarea acestora va duce la dezvoltarea unui mediu concurențial loial, la sporirea competitivității și, într-un final, la creșterea bunăstării consumatorilor!

În această ordine de idei, Consiliul Concurenței Republica Moldova a elaborat un chestionar anonim, format din 15 întrebări, adresat business-ului. Completarea acestui chestionar, pe de o parte, va oferi posibilitatea reprezentanților mediului de afaceri, sub protecția anonimatului, să descrie franc problemele cu care se confruntă pe piața în care activează.

Pe de altă parte Consiliul Concurenței va obține o viziune exhaustivă și multilaterală a situației pe piețe, ceea ce va oferi noi argumente de fundamentare în elaborarea și promovarea politicilor și reformelor necesare.

Prin toate aceste demersuri precum cel de mai sus, Consiliul Concurenței dovedește că este o institutie activă, deschisă spre dialog, încă o marturie fiind și seria de evenimente la care participă, dintre care amintim conferința Pria Competition Republica Moldova, organizată de PRIAevents, Consiliul Concurenței și AGEPI –  prima dezbatere online despre concurența neloială și despre rolul protecției împotriva concurenței neloiale în apărarea drepturilor de proprietate intelectuală, și anume, videoconferința în 16 iulie 2020, LIVE de la ora 10:30.

Puteți urmări gratuit evenimentul LIVE doar accesând acest link: https://bit.ly/2NURaTI , în ziua evenimentului.

Ce este important? Reglementările concurențiale nu sunt suspendate pe perioada crizei și este necesar ca și în această perioadă să le respectăm.

Indiferent de domeniul în care activați, dacă sunteți antreprenori sau manageri ai companiilor multinaționale, dacă reprezentați asociații sau patronate, vă așteptăm sa ne urmăriți online deoarece atingem subiecte cheie pentru sectoarele: bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie, concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale.

Temele puse în dezbatere:

  • Noutăți adoptate la nivel Moldova și UE.
  • Ce modificări sau derogări se fac în situație de criză?
  • Ce este nou privind concurența neloială în Republica Moldova?
  • Comerțul electronic și concurența neloială
  • Drepturile de proprietate intelectuală.
  • Rolul protecției împotriva concurenței neloiale în apărarea drepturilor de proprietate intelectuală.
  • Mărcile, desenele, ambalajele și etichetele;
  • Formele acțiunilor de concurență neloială în comerțul electronic;
  • Cazuistica
  • Reclama neadecvată, implicând elemente de neloialitate în scopul obținerii unor avantaje de piață
  • Discreditarea concurentului
  • Publicitatea neautentică
  • Corelația acțiunilor de concurență neloială și publicitatea neadecvată
  • La ce ar trebui să fie atente companiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței privind concurența neloială?
  • Care sunt liniile pe care nu le pot depăși?
  • Cum să evite problemele de concurență?
  • Cum pot ajuta consultanții juridici la protecție/prevenție?

 Lectorii pe care i-am invitat sunt: Viorel IUSTIN –Director General, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Cornelia Gorincioi Șef Direcție Concurența Neloială, Consiliul Concurenței, Gabriela Corcimari Șef Directie Juridică, Consiliul Concurenței, Andrei MOISEI Consultant principal, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și formator al Institutului Național de Justiție în domeniul PI, Emil GUȚU – Competition Manager, ACI Partners, Carolina PARCALAB – Avocat, ACI Partners, Mihaela ION – Partner, Popovici Nițu Stoica și Asociații, Vladislav CLIMA Judecator la Curtea de Apel Chișinău/ Președinte al Asociatiei Judecătorilor din Republica Moldova și Mila Malairau Director Executiv, AMCHAM Moldova. Evenimentul va fi moderat de Raluca VOIVOZEANU – CEO, PRIA Conferences.

Asadar Consilul Concurenței vă încurajează să contribuiți la sporirea competitivității completând Chestionarul de identificare a barierelor anticoncurențiale!

Total
0
Shares
Total
0
Share