Consiliul Municipal a alocat 700 de mii de lei pentru ca Mina Chișinău să-și reia activitatea

Consiliul municipal Chișinău a alocat 700 de mii de lei pentru ca întreprinderea „Mina Chișinău” să-și reia activitatea. Banii au fost alocați după ce a fost votat un proiect de decizie privind modificarea bugetului municipal. Din 18 iunie Mina Chișinău este deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor, iar apa care se acumulează nu este pompată. La ședința CMC din 5 iulie, directorul întreprinderii, Sergiu Lungu, a atenționat că nepomparea apei prezintă riscuri pentru securitatea orașului, în special pentru locuitorii din sectorul Râșcani, transmite IPN.

Sergiu Lungu a mai spus că mina activează în domeniul extragerii pietrei de calcar pentru construcții, însă din cauza intrării apelor subterane în interior, aceste proces este blocat. Totodată, a menționat că sunt unele zone în mina care sunt în proces de distrugere și prezintă pericol. „De exemplu, partea dinspre strada Calea Orheiului și a perimetrului dintre strada Florilor, a Studenților, până la bulevardul Moscova. Apa influențează foarte mult asupra stabilității stâlpilor de susținere”, a spus Sergiu Lungu.

Directorul a mai spus că de când a fost deconectată lumina, apa nu este pompată, iar în următoarele trei săptămâni ar putea ajunge să inunde stația de popmpare, care este învechită și ar trebui urgent schimbată. Datoriile întreprinderii pentru energia electrică depășesc 400 de mii de lei, iar veniturile anuale sunt de aproape 500 de mii de lei. Din această cauză întreprinderea nu își poate desfășura activitatea de extragere a pietrei, doar poate menține procesul de evacuare a apei.

Conform Deciziei privind modificarea bugetului municipal pentru anul 2019, proiectul „Regândirea spațiului public” își majorează bugetul cu aproape 545 de mii de lei. Cinci milioane de lei au fost redirecționate către reconstruirea lacului de acumulare din Parcul Valea Morilor. La fel, au fost majorate cu 4,5 milioane de lei lucrările de reparație care au loc în spitale, însă au fost micșorate alocațiile pentru dotarea tehnică cu 2,4 milioane de lei și pentru serviciile de sănătate publică municipale cu 2,1 milioane de lei. De asemenea, au fost alocate 560 de mii de lei pentru finalizarea lucrărilor de instalare a ascensorului din holul Primăriei.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share