Alte știri

Consiliul Suprem de Securitate – fără Ministrul Apărării! Igor Dodon l-a exclus pe Eugen Sturza din componența CSS!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat azi un decret prin care este instituită o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Din comunicatul plasat pe site-ul oficial al Președinției reise că din noua componență a CSS lipsește Ministrul Apărării.

Iată care este noua componență a Cosiliului Suprem de Securitate a Republicii Moldova:

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!
 1. DODON Igor – Comandant suprem la Forțelor Armate
 2. CANDU Andrian – Preşedinte al Parlamentului
 3. FILIP Pavel – Prim-ministru
 4. BOȚAN Roman – președinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului
 5. JIZDAN Alexandru – ministru al afacerilor interne
 6. BALAN Mihai – director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova
 7. HARUNJEN Eduard – Procuror General
 8. CIOCLEA Sergiu – Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei
 9. FLOCEA Ruslan – secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova
 10. ȘOVA Vasilii – consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul reintegrării
 11. GORELOVA Elena – consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul economic
 12. LEBEDINSCHI Maxim – consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul juridic și relațiilor instituționale, reprezentant al Președintelui Republicii Moldova în relațiile cu Parlamentul și Guvernul.

Astfel, Igor Dodon l-a exclus din componența Consilului Suprem de Securitate pe Eugen Sturza, deși acest lucru vine în condradicție cu Regulamentul CCS (Capitolul III), care stipulează că Ministrul Apărării face parte în componența CSS din oficiu.

Anterior Dodon l-ar fi acceptat pe Sturza în componența Consiliului, iar acum șeful statului s-a răzgândit. În cadrul unei emisiuni televizate la postul public, Sturza a declarat că a fost inclus în componența CSS.

„Nu am avut, deocamdată, o comunicare directă cu domnul președinte. Urmează, din cîte știu, să avem această discuție la nivelul Consiliului Suprem de Securitate. Am fost informat că am fost inclus în acest consiliu și urmează să fim convocați la prima ședință în componența nouă”, a precizat Eugen Sturza.

Telegraph.md amintește că conflictul dintre Igor Dodon și Eugen Sturza este mai vechi. Dodon s-a opus din start ca Sturza să fie ministrul Apărării în Guvernul Filip și a refuzat numirea sa în funcție. În rezultat Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe Dodon în luna octombrie 2017, iar Sturza a fost numit ministrul Apărării de către președintele Parlamentului Andrian Candu, care a exercitat prin cumul funcția de Președinte al statului.

loading...

Comments are closed.