Consiliul UE a extins astăzi suspendarea tarifelor pentru produse agricole din Republica Moldova până în 2024

Consiliul a adoptat astăzi un regulament care reînnoiește și extinde suspendarea temporară a tuturor tarifelor rămase în vigoare și a sistemului prețurilor de intrare care sunt încă aplicabile pentru șapte produse agricole pentru încă un an, până la 24 iulie 2024, potrivit comunicatului remis redacției telegraph.md

Héctor Gómez Hernández, ministrul spaniol al industriei, comerțului și turismului: ”Reînnoirea și extinderea măsurilor urmărește să asigure continuarea fluxurilor comerciale existente din Republica Moldova către UE, ceea ce va sprijini economia Republicii Moldova. Acest lucru este deosebit de important, date fiind agresiunea militară continuă a Rusiei împotriva Ucrainei și impactul actual asupra Republicii Moldova și având în vedere că Republicii Moldova i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022”.

Măsurile continuă să acopere toate cele șapte produse agricole pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), deoarece fac obiectul unor contingente scutite de taxe vamale: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireșe și suc de struguri.

Diferența în ceea ce privește acoperirea, în comparație cu anul trecut, constă în liberalizarea completă a importurilor în UE, întrucât legislația actuală suspendă toate contingentele tarifare (CT) care sunt încă în vigoare.

Regulamentul include, de asemenea, obligații de raportare mai stricte pentru Comisie și prevede implicarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare (în locul Comitetului Codului vamal) în punerea în aplicare a mecanismului de salvgardare. Se propune un mecanism de salvgardare accelerat, care ar trebui să fie mai eficace dacă importurile produc efecte negative pe piața UE.

La fel ca anul trecut, se preconizează că UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale de aproximativ 0,3 milioane EUR anual, astfel încât impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi foarte limitat.

Context și etapele următoare

La 2 mai 2023, Comisia a prezentat o propunere legislativă de reînnoire cu un an și de extindere a domeniului de aplicare al măsurilor de liberalizare temporară a comerțului pentru produsele din Republica Moldova în completarea concesiilor comerciale în temeiul Acordului de asociere UE-Republica Moldova care a instituit o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA). În temeiul DCFTA, toate produsele agricole, cu excepția a șapte, pot intra în UE fără taxe vamale, în timp ce celor șapte produse li se aplică contingente tarifare.

Măsurile actuale de liberalizare a comerțului, în vigoare până la 24 iulie 2023, au mărit de peste două ori cantitatea de produse care pot fi importate fără taxe vamale din Republica Moldova în UE (și anume contingentele tarifare). Acestea au avut un efect pozitiv asupra comerțului Republicii Moldova cu UE, ajutând Republica Moldova să-și reorienteze exporturile prin UE. În ansamblu, exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde EUR în 2021 la 2,6 miliarde EUR în 2022.

La 14 iunie, ambasadorii la UE ai statelor membre au confirmat că, în cazul în care Parlamentul European aprobă propunerea Comisiei fără amendamente, Consiliul va aproba poziția Parlamentului European. La 11 iulie, Parlamentul European și-a adoptat poziția în primă lectură, preluând propunerea Comisiei fără amendamente.

Întrucât regulamentul a fost adoptat, acesta va fi semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 25 iulie.

Total
0
Shares
Total
0
Share