Consiliul UE a impus restricții asupra afacerilor cu diamante ale Federației Ruse

PJSC Alrosa

Astăzi, Consiliul Uniunii Europene a impus măsuri restrictive împotriva celei mai mari companii de extracție a diamantelor din lume, PJSC Alrosa, precum și împotriva directorului său, Pavel Alekseevich Marinychev, ca răspuns la războiul de agresiune desfășurat de Rusia împotriva Ucrainei, informează telegraph.md

PJSC Alrosa, deținută de statul rus și responsabilă pentru peste 90% din producția de diamante din Rusia, a fost adăugată pe lista de sancțiuni a UE, alături de CEO-ul său, Pavel Alekseevich Marinychev. Compania reprezintă o parte semnificativă a sectorului economic rus, furnizând venituri substanțiale guvernului Federației Ruse.

Aceste noi sancțiuni completează interdicția de import a diamantelor rusești, inclusă în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni economice și individuale adoptat la 18 decembrie 2023, în semn de condamnare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Interdicția privind diamantele rusești face parte dintr-un efort coordonat la nivelul G7 pentru a dezvolta o interdicție internațională a diamantelor, cu scopul de a priva Rusia de o sursă semnificativă de venit.

Până în prezent, măsurile restrictive ale UE, care vizează acțiuni ce subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, se aplică la aproximativ 1 950 de persoane și entități. Cei sancționați sunt supuși înghețării activelor, iar cetățenilor și companiilor UE le este interzis să le furnizeze fonduri. Persoanele fizice sunt, de asemenea, supuse unei interdicții de călătorie în teritoriile UE.

Detaliile complete ale acestor măsuri, inclusiv numele persoanelor și entităților sancționate, au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În concluziile sale din 14-15 decembrie 2023, Consiliul European și-a reiterat condamnarea hotărâtă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare manifestă a Cartei ONU, și a reafirmat sprijinul neclintit al UE pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele sale recunoscute internațional și dreptul său inherent de autoapărare împotriva agresiunii ruse.

Consiliul European a confirmat angajamentul ferm al UE de a continua să sprijine Ucraina și poporul său atât timp cât va fi necesar, salutând adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni.

Total
0
Shares
Total
0
Share