Alte știri

Consultări politice moldo-cehe, la Ministerul Afacerilor Externe

Pinterest LinkedIn Tumblr

La ministerul de externe s-a desfășurat următoarea rundă de consultări politice moldo-cehe, delegația națională fiind condusă de secretarul de stat Dumitru Socolan, iar cea cehă de Aleš Chmelař, viceministru al afacerilor externe. Agenda convorbirilor a cuprins subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală în plan politic, economic şi sectorial, precum şi un schimb aprofundat de opinii pe teme de interes comun în plan regional și internațional.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Părțile au confirmat nivelul excelent al colaborării moldo-cehe și disponibilitatea ambelor state pentru consolidarea acesteia într-un registru cuprinzător de subiecte de interes comun. Discuţiile au prilejuit trecerea în revistă a calendarului întâlnirilor bilaterale, fiind evidențiată calitatea dialogului politic la toate nivelurile. Aspectele abordate au vizat posibilităţile de diversificare a investiţiilor şi extinderea cooperării comercial-economice. Pe această linie, s-a convenit întreprinderea acțiunilor comune în vederea organizării celei de-a 5-a ședințe a Comisiei mixte de cooperare economică.

Delegațiile au apreciat drept foarte importantă și practică asistența pentru dezvoltare oferită de partenerii cehi în contextul proiectelor implementate în sectoare prioritare naționale. Secretarul de stat Dumitru Socolan a reiterat aprecierea pentru asistență umanitară substanțială acordată țării noastre în vederea combaterii pandemiei, precum și sprijinul autorităților cehe în procesul de repatriere a moldovenilor în anul trecut.

Diplomații au efectuat un schimb de opinii referitoare la stadiul actual al dialogului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și au discutat despre perspectivele de consolidare a Parteneriatului Estic și pregătirile către viitorul Summit al acestuia. Viceministrul Aleš Chmelař a reiterat voința fermă a Cehiei de a sprijini sincer și dezinteresat în continuare politica de reforme şi de modernizare în Republica Moldova în procesul de integrare europeană.

Interlocutorii au trecut în revistă buna cooperare și susținerea diplomațiilor celor două state pe plan multilateral, precum și interacțiunea și sprijinul reciproc în cadrul organizațiilor internaționale.

Dumitru Socolan și Aleš Chmelař au efectuat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile pe marginea reglementării dosarului transnistrean, inclusiv situația regională.

La final, părțile au convenit să continue dialogul asupra implementării înțelegerilor bilaterale în cadrul unei noi runde de consultări politice.

loading...

Comments are closed.