Economic

Consumatorii riscă să plătească de două ori mai mult pentru gazul furnizat de Moldovagaz

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova va plăti pentru gaz 450 de dolari per mia de metri cubi în noiembrie. Un anunț în acest sens a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu. Se pare însă că nu acesta va fi și prețul final pe care îl vor plăti consumatorii, scrie dosarmedia.md, un portal afiliat PAS și apropiat Maiei Sandu.

Analistul politic Roman Mihăieș susține că dacă adăugăm la acest preț 35 la sută, ceea ce va cere ANRE, potrivit unor reguli, costul ajunge la 600 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

”Prețul va fi in jur de 450 de dolari. La acest preț mai adăugăm circa 35% , conform regulilor ANRE, și la consumatorul final ajunge prețul de circa 600 de dolari. Opinia mea este că Guvernul trebuie sa subvenționeze la toți consumatorii lunile octombrie, noiembrie si decembrie, consumul ce depășește 5 lei pentru metrul cub de gaze”, declară analistul politic Roman Mihăieș.

În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață, declară Andrei Spînu.

”Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, anunță Andrei Spânu.

Andrei Spânu menționează că protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel.

loading...

Comments are closed.