Membrii NATO au efectuat miercuri cele mai mari exerciții de combat din 2025, testând abilitatea de a desfășura rapid forțe la scară largă pe granița estică a Alianței, pe măsură ce îngrijorările cresc în privința celui mai puternic membru al său, Statele Unite, informează telegraph.md, cu referire la AP News.
Exercițiile din România, care se află la granița cu Ucraina, vin într-o Europă zguduită de noile direcții ale SUA sub președinția lui Donald Trump. Secretarul Apărării al SUA, Pete Hegseth, a cerut aliaților să-și majoreze dramatic cheltuielile de apărare și a spus că prioritățile de securitate ale SUA se află în alte părți ale lumii, punând sub semnul întrebării garanțiile de securitate pe care Washingtonul le-a oferit Europei de-a lungul decadelor.
Înainte cu câteva zile de al treilea aniversar al invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, exercițiile ”Steadfast Dart 2025” implică aproximativ 10 000 de militari din nouă țări, ca parte a noii Forțe de Reacție Aliată a NATO. Acestea au loc pe o perioadă de șase săptămâni în România, Bulgaria și Grecia.
Deși administrația Trump nu a anunțat planuri de retragere a forțelor SUA din regiune, observația lui Hegseth că ”aliații europeni trebuie să conducă din față” a lăsat partenerii NATO să se gândească la o nouă realitate în care SUA nu mai sunt ”rezerva nucleară” puternică pentru securitatea continentului.
Radu Tudor, analist de apărare la București, a declarat că o reducere a prezenței militare americane în România ar fi „un cadou” pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin.
”Întreg flancul estic al NATO (ar deveni) mai slab în fața comportamentului agresiv al Rusiei”, a spus el, adăugând că acest lucru ar împinge România să ceară aliaților NATO să contribuie cu trupe și arme pentru a umple golul lăsat de câteva mii de soldați americani.
Amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunit, a subliniat că „amenințările la adresa NATO au devenit tot mai complexe și imprevizibile” în ultimul deceniu.
”Pentru a face față acestui mediu de securitate complex, NATO a suferit o transformare semnificativă în ceea ce privește capacitățile de luptă. Am trecut planurile noastre de apărare de la concept la realitate”, a declarat Munsch reporterilor la baza de antrenament. „Acest exercițiu … reprezintă culminarea eforturilor noastre și începutul noii noastre forțe care va apăra fiecare centimetru din teritoriul Alianței.”
Exercițiile de miercuri din România au inclus antrenamente cu foc real și exerciții de luptă în tranșee. Marinarii greci și spanioli au condus exercițiile săptămâna trecută în Grecia, inclusiv un asalt amfibiu simulativ.
Noua Forță de Reacție Aliată a NATO, înființată în iulie anul trecut, este concepută pentru a se desfășura la scară largă în maximum 10 zile și combină forțele convenționale cu tehnologii cibernetice și bazate pe spațiu. Marea Britanie conduce operațiunea cu 2 600 de militari și 730 de vehicule.
Exercițiile includ, pe lângă România, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Slovenia, Spania și Turcia, și implică 1 500 de vehicule militare, mai mult de 20 de aeronave și peste o duzină de nave militare.
După ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022, NATO și-a consolidat prezența pe flancul estic al Europei, trimițând grupuri de luptă multinaționale suplimentare în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.
De atunci, România a jucat un rol din ce în ce mai proeminent în cadrul Alianței. A donat un sistem de rachete Patriot Ucrainei și a deschis un centru internațional de instruire pentru piloți de avioane F-16 din țările aliate, inclusiv Ucraina.