Contribuțiile liber profesioniștilor la sistemul de asigurări sociale și medicale din Republica Moldova, analizate în cadrul unui studiu

Contribuțiile liber profesioniștilor din domeniul justiției la sistemele publice de asigurări sociale și medicale din Republica Moldova, au fost analizate de către un grup de experți, în cadrul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Obiectivul analizei este asigurarea contribuțiilor liber profesioniștilor (avocații, avocații-stagiari, notarii publici, executorii judecătorești, administratorii autorizați, mediatorii) la sistemele publice de asigurări sociale și de asistență medicală în funcție de veniturile acestora, asigurând echitatea socială.

În urma analizei desfășurate, experții au concluzionat următoarele :

– Un liber profesionist achită cu cca 24% mai puțin, decât un salariat care obține un venit mediu anual de cca 59 mii lei.

– Dat fiind faptul că rata medie anuală de descreștere a plătitorilor de asigurări  de securitate socială obligatorii (ASSO) din rândul liber profesioniștilor din domeniul justiției este de 10%, iar rata medie anuală de creștere a contribuției ASSO este de 12%, efectul descreșterii numărului de plătitori este compensat de către creșterea contribuției în sumă fixă, ceea ce a contribuit la creșterea contribuțiilor de ASSO acumulate pentru  liber profesioniști în perioada 2017-2019;

–  Întrucât numărul de liber profesioniști – plătitori de prime de AOAM –  a crescut cu 18%, primele de AOAM acumulate au crescut la fel cu 18%;

– O integrare armonioasă a liber profesioniștilor în sistemele generale de asigurare socială și medicală obligatorie, inclusiv prin mărirea sumelor primelor de AOAM și contribuțiilor de ASSO achitate, nu poate avea loc fără ajustarea cotei impozitului pe venit la 12%.

“Realizarea acestei analize ne va permite consolidarea sistemului de asigurări sociale, prin extinderea garanțiilor de asigurări sociale și de asistență medicală a acestei categorii de contribuabili. Doar printr-un dialog deschis vom putea determina perspectivele de dezvoltare a acestui domeniu. Exprim sincere mulțumiri partenerilor noștri, pentru implicarea considerabilă în realizarea acestui studiu”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

În cadrul ședinței de prezentare a rezultatelor studiului, experții au propus mai multe opțiuni de a încorpora liber profesioniștii în sistemele generale de asigurări sociale și medicale. Aceste opțiuni vor fi analizate de Minister, în comun cu reprezentanții liber profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de modificare a actelor normative.

Analiza contribuțiilor liber profesioniștilor din domeniul justiției la sistemele publice de asigurări sociale și medicale din Republica Moldova poate fi accesată aici.

Citește și: Ministerul Educației a extins programul de formare profesională prin sistem dual la Specialitatea „Educație timpurie”, Calificarea „Educator”

Total
0
Shares
Total
0
Share