Alte știri

Convorbire telefonică între Macron și Putin. Ce a cerut președintele francez

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis lui Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, ”îngrijoarea (sa) gravă cu privire la starea sănătăţii” lui Aleksei Navalnîi, a anunţat Palatul Élysée, relatează AFP.

Macron a exprimat de asemenea susţinerea Franţei a partenerilor săi europeni în urma expulzării recente de către Moscova a 20 de diplomaţi cehi şi unul Italian, conform News.ro.

Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat expulzările reciproce ale unor diplomaţi în ultimele săptămâni, pe fondul unor tensiuni exacerbate în centrul cărora se află Ucraina şi Navalnîi.

Moscova a anunţat luni expulzarea unui diplomat italian ca represalii faţă de expulzarea de către Roma, în martie, a unor funcţionari ruşi într-un scandal de spionaj.

Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a prezentat drept spioni, iar Moscova a ripostat expulzând 20 de diplomaţi cehi.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au anunţat expulzări în semn de solidaritate cu Cehia, inclusiv România.

Macron l-a îndemnat pe Putin, în cursul convorbirii lor telefonice, luni, să se angajeze cu bună credinţă şi în mod durabil la reducerea tesniunilor cu Ucraina, prin retragerea efectivă a trupelor şi materialului militar greu de la frontieră, o reafirmare clară a armistiţiului în Donbas şi o relansare credibilă a dialogului, potrivit Elysée.

Armata rusă a început vineri să-şi retragă zeci de mii de militari comasaţi de săptămâni la frontiera cu Ucraina, o desfăşurare care a condus la o intensificare a tensiunilor cu Occidentul şi care a alimentat temeri cu privire la un atac împotriva Kievului.

Cu privire la Caucaz şi situaţia în Nagorno Karabah, şeful statului francez a subliniat ”necesitatea avansării concrete în problema prizonierilor, susţinerii umanitare şi apărării patrimoniului”.

”Cei doi preşedinţi au convenit să relanseze eforturi în cadrul Grupului de la Minsk în vederea ajungerii la o soluţie durabilă a situaţiei”, iar ”iniţiative concrete urmează să fie lansate în acest sens în zilele următoare”, precizează preşedinţia franceză.

În privinţa Libiei, Macron ”a subliniat necesitatea unei respectări a armistiţiului, a suveranităţii şi stabilităţii” acestei ţări, ”consolidării unui proces politic şi retragerii efective a forţelor străine de pe teren”.

Occidentul cere retragerea din Libia a mercenarilor din grupul paramilitar privat Wagner, apropiat lui Putin, care au luptat alături de forţele mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei.

Moscova susţine că nu are ”nici militari şi nici persoane în uniformă” pe teritoriul Libiei.

Sursa: News.ro

loading...

Comments are closed.