Victor Costache, ministrul Sănătății din România, și-a dat demisia astăzi, după ce aseară a înaintat planul testării tuturor bucureștenilor pentru coronavirus.
Deocamdată nu sunt cunoscute cu exactitate motivele pentru care ministrul sănătății a recurs la acest gest, însă, unele surse media din românia spun că lui Victor Costache i-ar fi fost cerută demisia.
Astăzi, se face o lună de când în România a fost confirmat primul caz de COVID-19. Era vorba de un bărbat de 25 de ani, din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie.
Între timp, primul român diagnosticat cu COVID-19 s-a vindecat, dar acum numărul cazurilor se apropie de 1.000. Iar în ultima săptămână, România a înregistrate și primele decese din cauza coronavirusului 17 la număr. Jumătate dintre aceste decese au legătură cu Spitalul Județean Suceava, care a devenit un focar al transmiterii comunitare în România. Cea mai tânără victimă a coronavirusului în România are 52 de ani.
Acestui bilanț i se mai adaugă încă opt români care au murit în străinătate – unul în Franța și șapte în Italia.
Evoluția cazurilor de SARS-CoV-2 din România a fost una relativ lentă. În primele două săptămâni de la depistarea primului caz, în România nu erau raportate nici măcar 50 persoane bolnave cu noul coronavirus.
Cea mai mare creștere s-a înregistrat în ultimele trei zile. De luni și până acum au fost raportate mai bine de jumătate din numărul total de îmbolnăviri.
Dacă la început persoanele infectate erau români întorși din Italia, pe parcurs s-au înmulțit cazurile comunitare, iar odată cu acestea și numărul cadrelor medicale diagnosticate cu SARS-CoV-2. Oficialii spun că 10% din totalul îmbolnăvirilor sunt cadre medicale.
Cei mai mulți bolnavi din România au vârste cuprinse între 40 și 49 de ani. Din 26 februarie și până acum, mai puțin de 10% dintre bolnavi s-au și vindecat.
Cea mai mare schimbare s-a produs însă în modul de viață al românilor. În 11 martie au fost suspendate cursurile în învățământ, iar în 16 martie a fost decretată starea de urgență.
Au fost impuse restricții de circulație, suspendate curse aeriene, s-au închis localurile publice și s-au interzis adunările și competițiile sportive. Iar marți, 24 martie, prin Ordonanța militară 3, circulația tuturor persoanelor a fost restricționată drastic.
Citește și: Franța își retrage trupele militare din Irak