Alte știri

Covid-19 ”a ajuns” și pe Muntele Everest. Nepalul, în situație critică din cauza infectării alpiniștilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sezonul de alpinism de pe Everest este amenințat de un focar de coronavirus în rândul alpinistilor, dar oficialii din țară refuză să recunoască că situația se agravează.

Cel puțin 17 alpiniști s-au infectat cu coronavirus, după ce au fost evacuați de pe munte, potrivit Business Insider și CNN.

Numărul exact de infectări în tabăra de bază este necunoscut, deoarece alpiniștilor nu li se cere să facă teste regulate, iar guvernul Nepalului a susținut în mod repetat că nu există cazuri.

Un medic de la clinica din tabăra de bază a declarat că guvernul Nepalului le-a respins cererea de a face teste PCR alpiniștilor.

Un focar de coronavirus pe Everest ar fi o veste proastă pentru Nepal, a cărui economie se bazează foarte mult pe turism și pe sezonul de alpinism.

Nepal este una dintre cele mai sărace țări din lume, iar decizia sa de a bloca accesul pe munte anul trecut a lăsat mii de oameni în dificultate financiară, iar industria turismului se confruntă cu probleme.

Nepalul cere alpiniștilor 11.000 de dolari pentru permisul de a urca pe cel mai înalt munte din lume.

Anul acesta, guvernul a emis 408 permise, cele mai multe pentru prima dată din 1953, potrivit The New York Times.

Sunt, de asemenea, cu 15 mai multe decât în ​​ultimul sezon de alpinism din 2019, când guvernul a fost criticat pentru supraaglomerarea care a dus la un număr mare de decese.

Pentru a preveni răspândirea COVID-19, alpiniștii din acest an au fost obligați să intre în carantină după sosirea în Nepal și nu li se permite să socializeze în afara echipelor de expediție respective.

Între timp, focarul de coronavirus s-a agravat în Nepal. Capitala Kathmandu a intrat în lockdown luna trecută, pe fondul unui număr record de decese și infectări zilnice.

Focarul COVID-19 din țara vecină, India, a scăpat de sub control în ultimele săptămâni, iar experții se tem că această criză s-ar putea revărsa în Nepal.

În Nepal există deja rapoarte despre spitalele care au rămas fără paturi și au externat pacienții din cauza lipsei de aprovizionare cu oxigen.

loading...

Comments are closed.