COVID-19 Moldova: Executarea pedepselor și a măsurilor educative neprivative de libertate se suspendă pe durata stării de urgenţă

Executarea pedepselor, a măsurilor educative neprivative de libertate şi a altor măsuri prevăzute de lege se suspendă pe durata stării de urgenţă, Decizia a fost luată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Este vorba despre:

  • executarea pedepselor şi a măsurilor educative neprivative de libertate;
  • executarea supravegherii prin prezentarea persoanei la serviciul de probaţiune;
  • primirea vizitelor consilierului de probaţiune;
  • obligaţiile de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, de a urma activităţi educaţionale, de a frecventa unul sau mai multe programe probaţionale, se suspendă pe durata stării de urgenţă.

Pentru situaţiile în care termenul de supraveghere, durata supravegherii sau durata măsurii educative neprivative de libertate s-a împlinit în timpul stării de urgenţă, în raportul final se face menţiune despre imposibilitatea obiectivă de executare. Calculul termenului de executare se suspendă pe perioada stării de urgenţă.

Totodată, în executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, cât şi recompensele constând în permisiunea de ieşire din penitenciar se suspendă.

Pentru persoanele condamnate la pedepse privative de libertate şi celor faţă de care sunt aplicate măsuri preventive privative de libertate se dublează durata şi numărul de convorbiri telefonice. În baza cererii deţinutului, se permite acordarea întrevederii de scurtă durată prin intermediul sistemelor de teleconferinţă prin platforme software acceptate de către instituţia penitenciară.

Pentru asigurarea securităţii locurilor de detenţie, la necesitate, se vor implica organele de apărare naţională, securitate şi ordine publică, inclusiv cu acordarea mijloacelor de transport în termeni optimi pentru intervenţie promptă. Măsurile vor fi întreprinse în baza planurilor comune de interacţiune, care urmează a fi perfectate în termen de 72 ore de către subdiviziunile subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării şi Ministerului Justiţiei.

În perioada carantinei prevăzută la art. 200 alin. (6) din Codul de executare, se permite deţinerea persoanelor arestate preventiv în izolatoarele IGP sau CNA.

Citește și: FOTO // Primăria Chișinău pregătește o bibliotecă onșine unde vor fi stocate toate lecțiile în format digital

Total
0
Shares
 
Total
0
Share