Alte știri

COVID-19: OMS și USAID, SDC și UNFPA ajută Moldova în combaterea pandemiei

Pinterest LinkedIn Tumblr

25 frigidere de laborator și 12 distilatoare de apă au fost procurate și livrate, în această săptămână, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, ca parte a asistenței umanitare și în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19. Între timp, toate cele 44 de centre de tineret din țară vor primi echipamente de protecție.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Echipamentele donate de OMS și USAIDvor fi distribuite centrelor regionale de sănătate publică Chișinău, Bălți, Căușeni, Cahul, Hâncești, Comrat, Edineț, Orhei, Soroca și Ungheni.

„Pandemia COVID-19 este o provocare pentru sistemul de sănătate, dar în virtutea acestei provocări, suntem determinați să consolidăm capacitatea acestuia. Suportul oferit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică îi va ajuta pe specialiști să-și desfășoare activitatea conform standardelor în domeniu”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„Acest lot de echipament va contribui semnificativ la eficientizarea activității pentru a asigura calitatea și operativitatea capacităților de laborator, continuitatea de diagnostic și cerințele de biosecuritate în laboratoare”, a subliniat directorul ANSP, Nicolae Furtună.

Frigiderele moderne de laborator vor permite păstrarea în condiții sigure a probelor biologice colectate pentru testarea la COVID-19, inclusiv altor probe de laborator, precum și a reactivelor pentru tehnicile de biologie moleculară. Distilatoarele vor asigura calitatea apei la reconstituirea reactivilor și a procedurilor de laborator conform cerințelor. Valoarea donației constituie 60.000 de dolari.

„Livrarea echipamentului de laborator, posibilă contribuției USAID, va contribui semnificativ la dotarea laboratoarelor cu cele necesare pentru a asigura calitatea testărilor de laborator la SARS-CoV-2 și oferirea rezultatelor în timp util pacienților și sistemului medical în general”, a spus coordonatoarea programelor de urgență în sănătatea publică din cadrul Biroului OMS din Republica Moldova, Stela Gheorghiță.

44 de centre de tineret din raioanele și zonele rurale ale țării vor primi câte un lot de produse de protecție și dezinfectanți pentru lucrătorii de tineret, în scopul prevenirii și combaterii pandemiei COVID-19. În total, au fost donate 2420 de măști reutilizabile, 46 termometre cu infraroșu, 585 litri de dezinfectanți, dar și șervețele umede cu alcool și săpun lichid. Lotul valorează peste 133 mii lei.

„Centrele de tineret sunt instituții prietenoase pentru dezvoltarea și participarea tinerilor, iar această donație va ajuta lucrătorii de tineret să presteze serviciile de tineret în condiții sigure pentru sănătatea lor. Condițiile impuse de COVID-19 ne-au făcut să găsim surse și mijloace alternative de menținere a programelor și activităților noastre, pentru a continua educația și creșterea viitorilor lideri”, a menționat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova.

Acțiunea are loc în cadrul Fondului comun privind dezvoltarea centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor, Fond creat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

loading...

Comments are closed.