Social

Crește prețul medicamentelor! Circa 2000 de preparate vor fi mai scumpe

Pinterest LinkedIn Tumblr

Se scumpesc medicamentele, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat că este din cauza deprecierii leului cu 5% față de euro și dolarul american scrie mold-street.com. Altfel spus, au fost majorate preţurile în lei la mai mult din jumătate din medicamentele înregistrate pe piaţa Republicii Moldova.

Astfel printr-un ordin emis pe 2 august 2019, de AMDM a fost aprobată lista a 1.945 de medicamente cu preţul de producător revizuit în urma deprecierii cu mai mult de 5% a monedei naţionale în raport cu valuta preţului inclus în Catalogul naţional de preţuri (USD/EUR).

De exemplu, comprimatele de citramon produse de Farmstandart-Leksredstva din Rusia vor costa 1,64 lei, cu 11 bani mai scump decât anterior, iar cele de Gripgo ale companiei Kusum Healthcare Pvt. Ltd din India – 4,10 lei, cu 20 de bani mai mult, transmite cotidianul.md

S-au scumpit şi cele mai de preţ medicamente înregistrate pe piaţă. De exemplu preparatul Vylvio al companiei AbbVie Biopharmaceuticals GmbH, Elveţia (PROD: AbbVie Deutschland GmbH & Co.KG, Germania) va costa 181.609.02 de lei, adică cu 11.689 lei mai scump, decât anterior.

Ordinul intră în vigoare de la data emiterii, iar aceste modificări se menţin cu condiția că nu are loc modificăre a cursului oficial mediu de schimb valutar în decurs de cel puţin o lună de zile.

Prin acelaşi ordin au fost înregistrate şi preţurilor de producător la o serie de alte medicamente, dar o listă a medicamentelor generice cu preţuri reevaluate în urma aprobării preţurilor medicamentelor originale.

Menţionăm că în prima jumătate a acestui an preţurile la medicamente au înregistrat o reducere cu 0,8%

loading...

Comments are closed.