Creștinii ortodocși de stil vechi din Republica Moldova pomenesc astăzi ziua în care a fost tăiat capul slăvitului proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.
Aceasta este ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie la 13 septembrie și este zi de post negru pentru creștinii ortodocși din întreaga lume.
Despre moartea de mucenic a Sfântului Ioan Botezătorul vorbesc evangheliștii Marcu şi Matei. La porunca împăratului Irod Antipa, capul proorocului a fost tăiat și adus pe tavă, așa cum i-a cerut Salomeea, de care era îndrăgostit. Acesta a fost pus pe o tavă și înmânat Salomeei, fiica Irodiadei.
Ucenicii lui Ioan au luat trupul decapitat al Sfântului şi l-au îngropat în Sevastia, iar pedeapsa lui Dumnezeu i-a ajuns pe ucigași aici, pe pământ. Potrivit legendei, Salomeea a avut o moarte cumplită, iar Irod, a fost acuzat de trădare.
Tradiţii și obiceiuri
În această zi, tradiția cere să nu se consume vin roşu și nici alimente și mâncăruri gătite, care au aceeași culoare, în memoria sângelui vărsat de către Sfântul Ioan Botezătorul.
În ceea ce privește varza, aceasta nu se mănâncă pentru că tradiția spune că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, care au forma capului.
Una dintre cele mai respectate tradiții este ţinerea postului negru.
Tradiția spune că din această zi, vremea începe să se răcească.
Conform Registrului de stat al populației, astăzi își sărbătoresc onomastica peste 100 mii de basarabeni.