Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mucenic Dumitru, izvorâtorul de mir și mare făcător de minuni, scrie Realitatea.md
Sfântul Dimitrie a fost la început păstor de vite în satul său.
Într-o zi, pe când se dusese să pască vitele, a călcat pe un cuib acoperit de ierburi și a strivit puişorii care se aflau în el. Pentru aceasta, s-a hotărât, spre pocăință, să lase desculț timp de trei ani, fie iarna, fie vara, piciorul care strivise cuibul, faptă considerată de el a fi ca o crimă.
De tânăr, a renunțat la lume și s-a retras într-o peșteră, unde era o mănăstire. Aici, a primit schima monahală, trăind în post aspru, priveghere și rugăciune de toată noaptea. Pentru marea sa nevoință, s-a învrednicit de darul facerii de minuni.
Ce ai voie și ce nu ai voie să faci de Sfântul:
De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptenele, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii;
Tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubă;
Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor;
Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă;
De ziua Sf. Dumitru se taie coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.
Sfintele sale moaște au fost descoperite după mult timp și au fost așezate într-o biserică ridicată de domnitorul Țării Românești în satul Basarabov.
Din anul 1 774, sfintele sale moaște se află în Catedrala Patriarhală din București.
Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, 36 136 de cetățeni ai Republicii Moldova poartă numele de Dumitru, 18 811 poartă numele Dmitri, 197 se numesc Dima, 3 poartă numele Mitea, iar unul – Mitică.
În această zi, 157 de localități și orașe din țară își sărbătoresc hramul localității sau hramul bisericii.