Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului. Astăzi credincioșii aduc la biserică struguri întrucât se sfințește rodul viței de vie. Totodată, aceasta este singura zi din Postul Sfintei Marii în care se dă dezlegare la pește, vin și untdelemn.
Schimbarea la Față a Domnului este una dintre cele 12 sărbători împărătești, închinată Mântuitorului Hristos. Prin sărbătoarea aceasta Mântuitorul a pus bazele descoperirii sale divine, pentru că și-a arătat lumina dumnezeiască și s-a arătat ca Dumnezeu adevărat.
Sărbătoarea are o semnificație aparte, fiindu-i asociate mai multe superstiții, credințe și obiceiuri. Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită, toamna va fi roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă, toamna va fi mohorâtă.
În popor se crede că în această zi toamna începe să-și intre în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece în țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ, iar frunzele copacilor încep să ruginească.
Se mai spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarnă va fi plină de ninsori. Este bine ca până la această dată țăranii să termine de cosit și de adunat fânul. Se culeg și ultimele plante de leac.