Belarușii se confruntă cu o penurie de cartofi, leguma de bază din alimentația zilnică a populației, considerată „a doua pâine” a națiunii. În ultimele luni, locuitorii reclamă lipsa produsului din magazine și calitatea tot mai slabă a celor disponibili. Potrivit experților, deficitul este provocat de prețurile reglementate de stat, care fac neprofitabilă vânzarea pe piața internă și încurajează exporturile către Rusia.
Prețul unui kilogram de cartofi a crescut cu 10% în perioada ianuarie-martie, ajungând la 5 ruble belaruse (circa 1,36 euro), iar calitatea este deseori precară – cartofii fiind mici și alterați.
Situația a devenit atât de tensionată, încât președintele Aleksandr Lukașenko a recunoscut public criza chiar înaintea plecării sale la parada militară din Moscova, organizată de Vladimir Putin pe 9 mai. Într-un discurs rostit la Minsk, el a dat vina pe exporturile masive în Federația Rusă, precizând că fermierii vor prețuri mai mari pentru a-și acoperi costurile, în timp ce cetățenii cer produse mai ieftine.
Decretul prezidențial care interzice majorarea prețurilor a contribuit, potrivit analiștilor, la accentuarea crizei. „Ce părea simplu pe hârtie, a generat haos în realitate”, a declarat analistul Alexandr Knîrovici.
Nemulțumirea populară a fost alimentată de dificultatea de a găsi cartofi, dar și de calitatea lor slabă. Lukașenko i-a criticat public pe oficialii de rang înalt, acuzându-i că nu au fost în stare să controleze situația, deși au fost avertizați încă din 2024 în legătură cu necesitatea depozitării corespunzătoare a producției.
În fața presiunii sociale, Lukașenko a îndemnat populația la calm: ”Vom supraviețui o lună. Dar nu vom rămâne fără cartofi”, a promis liderul autoritar, în funcție din 1994.