Potrivit unui document, la care au avut acces jurnaliștii NordNews la Bruxelles, oficialii europeni și autoritățile din Republica Moldova analizează trei scenarii de soluționare a crizei energetice din țara noastră. Acestea vizează diferite variante de asigurare a aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică în contextul incertitudinii legate de livrările de la Gazprom.
1 -Gazprom continuă livrările. În acest scenariu, Republica Moldova ar avea nevoie de un sprijin financiar de aproximativ 120 de milioane de euro pentru a acoperi costurile și a menține stabilitatea energetică.
2 – Fără gaze de la Gazprom, dar cu energie electrică de la Centrala Cuciurgan și gaze livrate din Europa. Această variantă ar necesita o finanțare suplimentară de 240 de milioane de euro, având în vedere costurile mai ridicate ale gazelor de pe piața europeană.
3- Livrări de gaze exclusiv din Europa și achiziția de energie electrică de pe piața internațională. Este cel mai costisitor scenariu, cu un necesar de finanțare estimat la 380 de milioane de euro pentru acoperirea diferenței de prețuri atât pentru gaze, cât și pentru energie electrică.
Într-un interviu, acordat în exclusivitate pentru NordNews, Siegfried Mureșan a vorbit despre situația energetică din Republica Moldova. Pe 11 decembrie. Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova a declarat că urmează să aibă o întâlnire cu Președinta Maia Sandu, în cadrul căreia vor fi discutate mecanismele de evitare a unei crize energetice majore în Republica Moldova. Mureșan a asigurat că Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a ajuta Republica Moldova.
În condițiile în care Ucraina a anunțat că nu va prelungi contractul de tranzit pentru gazele rusești pe teritoriul său după data de 1 ianuarie 2025, în plină iarnă, Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii ani. Cu stocuri insuficiente de gaze naturale și dependentă în mare parte de livrările de energie electrică din regiunea transnistreană, țara caută cu disperare soluții. Guvernul de la Chișinău a instituit începând cu data de 16 decembrie stare de urgență în energetică, pentru o perioadă de 60 de zile.