Criza gazelor: România nu va lăsa la greu Republica Moldova

În eventualitatea în care negocierile unui nou contract cu Gazprom vor eșua, România nu va lăsa la greu Republica Moldova și o va ajuta să depășească criza energetică. Asigurările sunt date de europarlamentarii români, Eugen Tomac și Rareș Bogdan, aflați într-o vizită oficială la Chișinău. Oficialii români au menționat că Bucureștiul caută soluții pentru a oferi Republicii Moldova rezerve de păcură și sunt examinate și soluțiile tehnice pentru a livra gaze naturale prin intermediul conductei Iași-Ungheni-Chișinău, notează IPN.

Potrivit oficialilor de la București, România nu va abandona Republica Moldova în plină iarnă, în eventualitatea în care discuțiile cu Gazpromvor intra în impas și țara se va confrunta cu o veritabilă criză a gazelor naturale.

„Toată Europa traversează această criză energetică. Este o criză cu foarte multe substraturi, cu interese economice și politice. Trebuie s-o spunem direct, Rusia a manipulat puternic prețul gazelor punând presiune incredibilă pe toate statele care achiziționează gaze din această țară. Cetățenii trebuie să știe că în situații limită Republica Moldova nu va rămâne singură. România este dispusă, din puținul pe care-l are, să se împartă cu Republica Moldova ca să trecem împreună peste această iarnă”, a spus europarlamentarul român, Eugen Tomac, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit europarlamentarilor români, este examinat atât scenariul oferirii de către România a unor cantități importante de păcură, cât și scenariul alimentării cu gaze naturale a Republicii Moldova prin intermediul Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, devenit complet funcționat acum 2 săptămâni.

„Am avut discuții cu ministrul energiei de la București, Virgil Popescu, pentru ca România să sprijine în mod direct Republica Moldova, în contextul negocierilor dure care se duc acum cu zona estică. În cazul în care discuțiile vor trena, România să poată ajuta cu alimentare cu gaze Republica Moldova prin Gazoductul Iași-Chișinău. Și de asemenea, ajutor cu alimentare cu păcură. Am vorbit și cu investitori din România care datorită noii guvernări de la Chișinău, vor să treacă Prutul”, a spus europarlamentarul român, Rareș Bogdan.

Comisia pentru Situații Excepționale a instituit acum 2 zile stare de alertă în domeniul energetic. Decizia a fost luată ca urmare a situației complicate legate de procesul de negociere a unui nou contract de achiziție a gazului cu concernul rus Gazprom. Pentru luna octombrie a fost agreat un contract provizoriu în baza căruia achităm 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.

Total
0
Shares
Total
0
Share