Politic

Criza gazelor și curentului lasă rece guvernarea PAS. Solicitarea Marinei Tauber de a fi audiați premierul și vicepremierul, respinsă de majoritatea parlamentară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, i-a invitat în plenul Parlamentului pe premierul Natalia Gavrilița, vicepremierul Andrei Spînu, precum și pe reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică, pentru a explica scumpirile și riscurile legate de aprovizionarea țării noastre cu energie electrică și gaze naturale. Solicitarea a fost respinsă însă de majoritatea PAS.

În debutul ședinței de astăzi a legislativului, Marina Tauber a declarat că cetățenii moldoveni au dreptul să cunoască de ce, din 1 aprilie, energia electrică se scumpește cu peste 30 la sută. Asta în condițiile în care centrala de la Cuciurgan a anunțat că prețul de livrare rămâne neschimbat. „Ce a determinat această scumpire, dacă furnizorul nu a modificat tariful? Sau a modificat și noi nu știm? Cred că s-ar cere niște explicații pertinente, pentru că nu vrem să credem că această scumpire s-a făcut pe un fundament subiectiv” a menționat deputatul.

Mai mult, Marina Tauber a atras atenția că locuitorii din municipiul Bălți și localitățile din nordul republicii achită un preț mai mare pentru curent decât cei din centru și sud. „Eu înțeleg că există distribuitori diferiți, respectiv și calculele se fac în mod diferit. Pe de altă parte, aceasta este o discriminare evidentă a unor cetățeni moldoveni, față de alți cetățeni moldoveni. Ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor omului”, a precizat Tauber.

Și în privința aprovizionării cu gaze naturale există întrebări pertinente, în opinia deputatului Partidului „ȘOR”, în contextul în care, tot din 1 aprilie, Moldova va achita 1000 de dolari pentru mia de metri cubi, aproape dublu față de tariful actual. Asta deși, recent, ministrul de resort, Andrei Spînu, dădea asigurări că alte scumpiri nu vor fi.

„Pe de altă parte, autoritățile de la Moscova au anunțat că, de acum încolo, gazul va trebui achitat în ruble rusești, nu în dolari americani. Prin urmare, apare o întrebare absolut logică, la care trebuie să primim răspuns imediat: ce riscuri implică asta pentru țara noastră și dacă reprezintă un nou efort financiar din partea cetățenilor?”, a menționat Marina Tauber.

Propunerea de a fi invitați în Parlament premierul Natalia Gavrilița, vicepremierul Andrei Spînu și reprezentanții ANRE, pentru a oferi răspunsuri la aceste întrebări a fost susținută însă doar de fracțiunile de opoziție, BCS și Partidul „ȘOR”, în timp ce fracțiunea PAS a votat împotrivă.

În replică, Marina Tauber a scris pe pagina sa de Facebook că majoritatea parlamentară și-a arătat din nou disprețul pe care îl manifestă față de grijile și interesele cetățenilor. „Faptul că majoritatea parlamentară a respins fără explicații și fără argumente această solicitare denotă o atitudine sfidătoare nu doar față de mine și Partidul „ȘOR”, ci față de toți cetățenii moldoveni. Cred că oamenii noștri ar trebui să-și facă singuri concluzii și să acționeze în consecință. Boala pe nume PAS, de care suferă Republica Moldova, a devenit una cronică și necesită o intervenție chirurgicală urgentă”, a scris Marina Tauber în postarea sa.

loading...

Comments are closed.