Criză politică în Coreea de Sud: Președintele a retras Legea marțială sub presiunea manifestanților

După ce marți a instituit legea marțială și a desfășurat trupe terestre și aeriene, miercuri, președintele din Coreea de Sud a anunțat ridicarea acesteia, sub presiunea manifestanților și a parlamentului, care i-au cerut demisia.

Un conflict privind adoptarea bugetului său în parlament, unde tabăra prezidențială este în minoritate, l-a determinat, marți, pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol să recurgă la impunerea legii marțiale, măsură criticată dur nu doar de opoziție, care i-a cerut demisia de urgență, ci și de membrii propriului partid.

La anunțul introducerii legii marțiale, elicoptere ale armatei au aterizat pe acoperișul parlamentului. În același timp, sute de manifestanți s-au adunat în fața parlamentului pentru a cere retragerea textului și demisia lui Yoon Suk Yeol.
Impunerea legii marțiale, o premieră în țară după mai bine de 40 de ani, implica suspendarea vieții politice, precum și închiderea parlamentului și trecerea presei sub control, lucru ce a stârnit îngrijorare și dezaprobare în întreaga lume, în special în Statele Unite, principalul aliat al Seulului împotriva Coreei de Nord, și în China.

În Coreea de Sud, principalul partid de opoziție (Partidul Democrat) a cerut demisia lui Yoon Suk Yeol și a amenințat că, în cazul în care acesta refuză, va iniția procedurile de demitere împotriva lui. Chiar și propriul partid al președintelui, Partidul Puterii Poporului, a declarat miercuri că Yoon ar urma să fie tras la răspundere.

“Președintele trebuie să explice această situație tragică imediat și în detaliu”, a declarat la televiziune șeful partidului său, Han Dong-hoon, subliniind că “toți cei responsabili vor trebui trași la răspundere”.

Miercuri dimineața, șeful de cabinet al președintelui și importanți colaboratori și-au prezentat demisiile în masă potrivit agenției naționale Yonhap.

Pe de altă parte, confederația coreeană a sindicatelor, cel mai mare sindicat din țară, cu aproximativ 1,2 milioane de membri, a chemat la o “grevă generală nelimitată” până la demisia lui Yoon, fiind de părere că el și-a semnat “propriul sfârșit la putere”.

În urma declarării legii marțiale, parlamentul s-a reunit în timp ce soldații forțelor speciale încercau să intre în sala de ședințe. În fața clădirii, închisă peste noapte, manifestanții au strigat: “Arestați-l pe Yoon Suk Yeol!”, au constatat jurnaliști ai AFP.

Președintele sud-coreean a decis în cele din urmă să anunțe la televizor ridicarea legii marțiale și retragerea trupelor desfășurate în capitală, stârnind strigătele de bucurie ale manifestanților.

Yoon Suk Yeol, într-un discurs surpriză, a explicat alegerea sa de a reînvia o lege care a fost activată ultima dată în 1980, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de o lovitură de stat militară. Yoon a justificat marți măsura spunând că dorește “eliminarea elementelor ostile statului” și “protejarea Coreei de Sud liberale de amenințările reprezentate de forțele comuniste nord-coreene”.

Casa Albă a afirmat că nu era la curent cu intențiile lui Yoon.

Națiunile Unite și Marea Britanie și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, în timp ce China le-a cerut cetățenilor săi din Coreea de Sud să fie precauți. Moscova, care și-a întărit legăturile cu Coreea de Nord în urma războiului său din Ucraina, a considerat situația alarmantă.

Japonia, la rândul ei, a declarat miercuri că supraveghează situația cu “o îngrijorare excepțională și serioasă”.

Total
0
Shares
Total
0
Share