Social

Criza Remdesivir în Europa: Comisia Europeană anunță achiziția a 500.000 de doze pentru statele membre

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia Europeană anunță că a semnat joi un contract cadru cu compania farmaceutică Gilead pentru a achiziționa în numele statelor membre 500.000 de doze de Remdesivir.

Contractul vizează și posibilitatea de rezervare a unei cantități suplimentare de 500.000 de doze.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, există 36 de semnatari ai acordului comun de achiziții publice – toate țările membre UE, Marea Britanie, precum și șase țări candidate și potențiali candidați – Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina.

„Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie. (…) Prin achizițiile comune ale UE, împuternicim țările din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

În luna august, Comisia Europeană a cumpărat 33.380 de doze de Remdesivir, repartizate deja statelor membre.

Țările europene se confruntă cu o penurie de Remdesivir din cauză că stocurile, limitate, se termină, au anunțat oficialii din mai multe țări UE, în condițiile în care numărul de cazuri crește, iar Statele Unite au cumpărat cea mai mare parte a producției companiei Gilead.

Dacă Dexametazona, un medicament generic, este găsit ușor și ieftin, Remdesivir este protejat de brevetul Gilead. Compania a stabilit un preț de 2.340 de dolari/ pacient pentru țările bogate și spune că a donat tratamente pentru sute de mii de pacienți în toată lumea.
Acest medicament antiviral a dovedit că reduce perioada de spitalizare în cazurile severe de Covid-19. Remdesivir și steroidul dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în Europa pentru tratarea Covid-19. Ambele au fost adminsitrate și lui Donald Trump, împreună cu un ”cocktail” experimental de anticorpi.

Sursa: Hotnews.ro

loading...

Comments are closed.