Croația și Serbia se ceartă din cauza imaginii inventatorului Nicola Tesla. Cine are dreptate

Banca Națională a Serbiei s-a opus la ceea ce ea numește planuri „inadecvate” din partea Croației de a pune imaginea inventatorului Nikola Tesla pe moneda sa euro, odată ce țara va intra în zona euro, informează Radio Europa Liberă

Într-o declarație postată săptămâna trecută pe site-ul său oficial, banca centrală din Belgrad a numit planul Zagrebului o încercare de „însușire a patrimoniului cultural și științific al poporului sârb”.

Tesla a fost un inventator de geniu a cărui activitate, inclusiv în ceea ce privește curentul alternativ, a transformat sectorul energiei și a deschis căi noi în domenii precum razele X și tehnologia fără fir.

Întrucât era un etnic sârb care s-a născut în Imperiul Austriei la mijlocul secolului al XIX-lea în ceea ce este acum Croația, Zagrebul și Belgradul își dispute de ani de zile moștenirea sa. Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat, pe 23 iulie, că nu poate „vedea de ce ar trebui să fie o problemă pentru nimeni” ca Tesla să fie comemorat pe o monedă euro în țara sa natală.

El a spus că Serbia nu va avea niciun cuvânt de spus în aceasta decizie. Banca sârbă susține că Tesla se considera sârb.

Citește și: FOTO // GERMANIA: Explozie puternică la o uzină chimică

Total
0
Shares
Total
0
Share