CSE impune anumite restricții privind importul porumbului și a semințelor de floarea-soarelui

Importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui va fi permis în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Decizia a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

„Licențierea importului de cereale în Republica Moldova este un proces necesar pentru reglementarea comerțului cu produse agricole în țară”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.

„Scopul nostru este de a controla și a monitoriza importul de cereale, asigurând, astfel, calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară”, a subliniat oficialul.

Necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui constă în a menține piața internă a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil. Cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor. Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Total
0
Shares
Total
0
Share