Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se arată îngrijorat de declarațiile repetate ale Prim-ministrului Republicii Moldova expuse în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova referitor la acțiunile unor judecători.
“CSM relevă încă o dată că, independența sistemului judiciar constituie fundamentul statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Puterea judecătorească se exercită numai prin instanța judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri. Judecătorul este persoana învestită constituțional cu atribuții de înfăptuire a justiției, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanțelor judecătorești sunt independenți, imparțiali și inamovibili și se supun numai legii.
Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că, orice parte a unui proces de judecată este în drept să utilizeze căile de atac în cadrul cărora să-și expună motivele dezacordului cu soluția adoptată. Doar instanța de judecată ierarhic superioară este împuternicită să verifice legalitatea actelor judecătorești în conformitate cu legislația în vigoare.
Prin urmare, CSM relevă că, în cazul în care, cauza se află în proces de examinare, orice declarație sau expunere pe marginea acțiunilor judecătorului, ce examinează cauza, aduce atingere independenței și imaginii sistemului judecătoresc”, scrie în comunicat.
“Am menționat azi alte două nume de judecători ale căror decizii dăunează interesului cetățenilor – Ludmila Beșliu și Angela Catană. Prin decizia lor de a comasa cazurile legate de furtul miliardului amânăm la nesfârșit și dosarul în care este investigat Plahotniuc. Iar prin decizia de a atribui o vină Băncii Naționale, înseamnă că persoanele implicate în furtul miliardului nu vor fi trase la răspundere pentru ilegalități și toată răspunderea se pune pe instituție, adică tot pe cetățenii de la care s-a furat.
Independența judecătorilor nu înseamnă că ei sunt deasupra legii și în afara oricărei responsabilități. Acești judecători, pe care i-am numit și pe care voi continua să-i numesc public, își asumă nominal, prin răspundere proprie, deciziile pe care le iau. Cei doi magistrați nu sunt o castă superioară, iar atunci când semnează pentru decizii împotriva interesului public, împotriva interesului național, își asumă o răspundere publică pentru aceasta, o răspundere în fața oamenilor, din banii cărora sunt plătiți.
Reforma justiției va continua și sistemul judiciar va fi curățat. Încurajez judecătorii onești și curajoși să continue eforturile de curățare a sistemului de corupție”, este declarația lui Recean.