Cu sprijinul PNUD, peste 100 de copii din Ceadîr-Lunga, inclusiv refugiați ucraineni, vor beneficia de o grădiniță renovată

Mai mult de 100 de copii, inclusiv refugiați din Ucraina, vor beneficia de servicii și facilități educaționale și medicale îmbunătățite oferite de grădinița Nr. 4 din Ceadîr-Lunga, care a fost renovată cu sprijinul financiar al PNUD.

Au fost izolați termic peste 740 de metri pătrați din clădirea cu două etaje, iar fațada a fost pictată de un artist local, cu participarea copiilor. Au fost instalate ferestre de sticlă la două balcoane anterior neutilizate, acestea fiind renovate și transformate în spațiu pentru activități sportive și o seră de iarnă, unde copiii vor putea să cultive plante.

„Aceste intervenții depășesc simpla optimizare a infrastructurii, deoarece, pe lângă îmbunătățirea condițiilor și bunăstării pentru copii și personal, ele contribuie la reducerea costurilor pentru resursele energetice și la diminuarea impactului asupra mediului”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Măsurile de eficiență energetică urmează să reducă costurile pentru energia termică cu aproximativ 30%.

A fost achiziționat mobilier nou și echipament tehnic pentru cabinetele renovate de medicină și logopedie.

„Ne bucurăm mult și suntem recunoscători pentru finalizarea cu succes a acestui proiect de renovare la grădinița noastră. Cu sprijinul PNUD, am îmbunătățit izolarea clădirii, am decorat fațada cu artă frumoasă și am obținut echipament modern. Atmosfera s-a animat, iar copiii sunt mai entuziasmați ca niciodată”, a spus Elena Constantinova, directoarea grădiniței Nr. 4 din Ceadîr-Lunga.

Intervențiile au fost susținute de PNUD cu 34.000 USD, autoritățile publice locale contribuind cu 31.000 USD.

„Cu sprijinul PNUD Moldova și partenerilor săi, au fost renovate mai multe obiecte de infrastructură în regiunea noastră și apreciem mult acest lucru. Au fost renovate și două grădinițe; condițiile în care copiii își petrec copilăria și își obțin educația sunt foarte importante pentru viitorul lor și ar trebui să fie printre prioritățile autorităților de orice nivel”, a spus Anatoli Topal, primarul de Ceadîr-Lunga.

Primăria municipiului Ceadîr-Lunga este susținută de Uniunea Europeană și PNUD, în cadrul inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), la elaborarea unui portofoliu în domeniul tranziției energetice. Grădinița „Sălcioara” a beneficiat și ea recent de măsuri de eficiență energetică, grație sprijinului UE și PNUD.

Cu sprijinul UE și PNUD, sute de corpuri de iluminat stradal vor fi înlocuite pentru a fi alimentate cu energie solară. În plus, două treceri de pietoni din oraș vor fi iluminate cu energie solară, iar planurile viitoare includ schimbarea iluminatului la alte opt treceri de pietoni, îmbunătățind astfel vizibilitatea și reducând numărul de accidente rutiere cu implicarea pietonilor.

PNUD și Franța au oferit finanțare pentru soluții de eficiență energetică în instituții publice din patru localități din Moldova care găzduiesc refugiați: Tudora, Mihăileni, Cotiujenii Mari și Chirsova. În alte două localități, Sireți și Sipoteni, PNUD a finanțat proiecte care vor extinde accesul locuitorilor, inclusiv al refugiaților, la servicii medicale și sociale.

Total
0
Shares
Total
0
Share