Cu suportul Japoniei: Programe de abilitare economică pentru femeile din Moldova

Pandemia are un efect negativ enorm atât asupra femeilor de afaceri, cât și asupra angajatelor de rând. Pe lângă gestionarea afacerilor pe timp de criză, femeile mai sunt nevoite să îndeplinească activități neremunerate, cum ar fi: grija de gospodărie, de copii și bătrâni. Prin urmare, UN Women și ODIMM vor implementa un proiect în cadrul căruia peste 300 de femei din Moldova vor beneficia de programe de abilitare economică, transmite Telegraph.md, cu referire la Bani.md

Este vorba despre 300 de femei, din care 200 sunt antreprenoare. Acestea vor căpăta abilități noi pentru a-și perfecționa aptitudinile în lansarea și gestionarea propriilor afaceri, în identificarea locurilor de muncă sigure și în gestionarea mai bună a propriilor resurse financiare.

Aproximativ 35 de tinere, în special cele aparținând grupurilor subreprezentate, vor obține granturi nerambursabile care le vor permite să acopere toate investițiile, în cadrul schemei de granturi oferită de ODIMM. Mai mult ca atât, va fi creată o rețea durabilă cu până la 100 de membre antreprenoare în vederea susținerii reciproce și apărării propriilor nevoi socio-economice în fața autorităților.

Pe 5 noiembrie, a fost convenit un parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, o instituție publică non-profit înființată de Ministerul Economiei și Infrastructurii (ODIMM). Programul national moldovenesc „Lansarea afacerilor de către tineri” este elementul cheie al proiectului, urmat de obținerea cunoștințelor și oferirea de granturi femeilor care lansează sau dezvoltă propria afacere, în special femeilor din zonele rurale. Proiectul este implementat cu suportul financiar din partea Guvernului Japoniei.

Parteneriatul dintre UN Women și ODIMM va contribui la implementarea planului strategic national privind recuperarea după COVID-19 și abilitarea femeilor, mai ales celor care au fost afectate în proporții mai mari de pandemia COVID-19, oferindu-le șanse de a obțină venituri sigure, locuri de muncă decente și independență economică. De asemenea, acest proiect va distruge barierele cu care se confruntă femeile în afaceri din cauza COVID-19 și consecințelor pandemiei – inaccesibilitatea serviciilor financiare, lipsa platformelor de mentorat și discriminarea în bază de gen.

Proiectul vizează două provocări principale: surse noi de venit și condiții de trai decente create pentru femei, prin intermediul accesului la venituri și angajării în câmpul muncii și consolidarea capacităților de leadership și aptitudinilor de luare a deciziilor în rândul femeilor afectate de pandemie.

Criza provocată de COVID-19 și politicile aferente (autoizolarea, distanța socială, închiderea afacerilor) au afectat grav afacerile micro, mici și mijlocii și, respectiv, mii de familii din Republica Moldova. Multe persoane și-au pierdut locurile de muncă, veniturile acestora au scăzut, iar condițiile de trai s-au înrăutățit. Pandemia are un efect negativ enorm atât asupra femeilor de afaceri, cât și asupra angajatelor de rând, acestea fiind suprareprezentate în majoritatea industriilor afectate de COVID-19, cum ar fi: vânzările, sănătatea, turismul, horeca, învățământul, etc. Pe lângă gestionarea afacerilor pe timp de criză, femeile mai sunt nevoite să îndeplinească activități neremunerate, cum ar fi: grija de gospodărie, de copii și bătrâni.

OFICIAL // Mai mulți angajați la stat vor primi la finele anului prime

 

Total
0
Shares
Total
0
Share