Cu suportul lui Ilan Șor, primar de onoare, Primăria Orhei va contribui la restaurarea mormintelor comune și a altor obiecte memoriale legate de Marele Război pentru Apărarea Patriei

Cu suportul lui Ilan Șor, primar de onoare, Primăria Orhei va contribui în toate modurile posibile la restaurarea mormintelor comune și a altor obiecte memoriale legate de Marele Război pentru Apărarea Patriei. Anunțul a fost făcut de edilul municipiului, Tatiana Cociu, în cadrul ceremoniei de aniversare a 80 de ani de la eliberarea orașului Orhei.

Mormântul comun al soldaților căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei se află în cimitirul orășenesc. În cartierul Slobozia Doamnei este amplasat mormântul comun în care își dorm somnul de veci evreii împușcați în anul 1941. Ambele locuri memoriale vor fi reconstruite. Scopul este de a le conferi un aspect demn și de a imortaliza memoria victimelor pe plăci de granit.

„Primăria municipiului Orhei încurajează orice demers menit să perpetueze amintirea evenimentelor tragice din cadrul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Avem datoria sacră de a proteja și perpetua valorile pentru care străbunii noștri și-au dat viața. Suntem mândri de rezistența de care a dat dovadă poporul nostru în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei și este extrem de important să păstrăm vie memoria faptelor eroice din acele vremuri. Susținem pe deplin inițiativa Comitetului Național de Coordonare “Pobeda” privind reconstrucția monumentelor și suntem gata să depunem toate eforturile posibile pentru realizarea acesteia”, a declarat Tatiana Cociu.

Primăria Orhei va restabili mormintele comune în cooperare cu Comitetul Național de Coordonare “Pobeda”. Activiștii acestuia vor efectua lucrările necesare în arhive pentru a stabili numele a cât mai multor luptători înhumați în cimitirul orășenesc.

„Este de datoria noastră să îngrijim locurile de înhumare a celor care au fost uciși nemilos de cel mai odios regim al tuturor timpurilor. Este cea mai mică răsplată și recunoștință pentru sacrificiul lor imens în lupta pentru eliberare. Poporul moldovenesc a fost și va rămâne printre învingătorii fascismului și nazismului și nu va permite renașterea lui pe pământul moldovenesc”, a declarat Alexei Petrovici, președintele comitetului „Pobeda”.

Reconstrucția va începe în viitorul apropiat. Orhei rămâne unul dintre puținele locuri din Moldova unde autoritățile salută demersurile dedicate evenimentelor memorabile ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei, au grijă de monumente și efectuează operațiuni de căutare.

Total
0
Shares
Total
0
Share