CUB a aderat la blocul partidelor proeuropene

Astăzi, duminică, 25 februarie, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a aderat oficial la Blocul Politic și Electoral din care fac parte partidele PPDA (Platforma DA), LOC (Liga Orașelor și Comunelor) și Partidul Schimbării.

Evenimentul s-a produs în cadrul unei ședințe comune a Birourilor Politice ale celor 4 partide: CUB, Platforma DA, LOC și Partidul Schimbării, care au decis astfel să întărească temelia unei alternative democratice, competente și responsabile, într-o perioadă în care cetățenii au nevoie de siguranță, bunăstare și speranță.

“Unitatea forțelor pro-europene și democratice este esențială pentru ca dreptatea, bunăstarea, echitatea și binele comun să triumfe în Republica Moldova. Prin unificarea forțelor pro-europene răspundem apelului cetățenilor la unitate, profesionalism și responsabilitate. Doar așa vom putea face auzită și respectată vocea autentică a cetățenilor.

Conștientizând importanța coeziunii partidelor democratice și pro-europene pentru democrația și viitorul Republicii Moldova, asumând în mod conștient angajamentul ferm pentru direcția integrării europene – Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB vor depune eforturi comune și sistemice pentru a oferi cetățenilor o opțiune politică integră, profesionistă și matură”, este scris în comunicatul formațiunii.

„Noi, cei care am optat pentru această coaliție, suntem conștienți de obligația noastră de a da cetățenilor un guvern capabil să guverneze competent, onest și profesionist, în condițiile statului de drept, prin politici transparente și fiscalitate redusă. Suntem împreună pentru a pune bunăstarea populației și viitorul cetățenilor pe primul loc pe agenda politică a Republicii Moldova. Aderând la acest bloc politic și electoral, dorim să contribuim la întărirea instituțiilor democratice și pluraliste, care să asigure cetățenilor bunăstare și stabilitate”, a susținut Igor Munteanu, Președintele CUB.

La rândul său, Președintele Platformei DA, Dinu Plângău, a susținut că Blocul celor 4 partide europene este o construcție politică deschisă, democratică și transparentă. „Pe platforma sa, Blocul va pleda pentru dezvoltarea dinamică a inițiativei private, eliminarea barierelor în calea concurenței libere, iar proiectul de aderare la UE va fi adaptat la așteptările concrete ale populației și va fi conectat pe susținerea clasei antreprenoriale, pe scoaterea din sărăcie a satului și dezvoltarea economică durabilă, ca factor central de stabilitate și coeziune socială a tuturor cetățenilor”.

Președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a susținut nevoia unei reforme veritabile a justiției și organelor de urmărire penală. „Numai o justiție reformată va putea asigura tragerea la răspundere penală a crimei organizate, va face imposibilă coruperea alegătorilor, sabotarea alegerilor și a proceselor democratice. Este inadmisibilă tolerarea corupției și birocrației care alungă din țară antreprenorii mici și mijlocii – trebuie să oprim exodul capitalului și cetățenilor, să protejăm interesele mediului de afaceri prin introducerea unui moratoriu la controlul de stat și să sistăm aplicarea oricăror amenzi și sancțiuni. Statul trebuie să stimuleze antreprenoriatul și nicidecum să-l reprime. Noi cerem actualei guvernări să renunțe la modul ignorant și neprofesionist de administrare a statului, să renunțe la sistemul „verticalei puterii de stat”, la numiri bazate exclusiv pe criterii de fidelitate politică și să adopte principiul meritocrației la selectarea și numirea conducătorilor instituțiilor și întreprinderilor de stat. Orice sistem construit în interesul unui grup politic va eșua, va dezamăgi și va pune în pericol viitorul european al Republicii Moldova”, a menționat președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Co-președintele LOC, Alexandru Bujoreanu, a menționat în alocuțiunea sa că: „este timpul să fim garanția omului simplu contra imposturii, profitorilor, aventurierilor. Trebuie să asigurăm justiție dreaptă și protecție cetățeanului într-o economie liberă de piață, în care munca este respectată, iar nedreptatea este pedepsită, în care nimeni nu poate fi mai presus de lege, iar politicienii răspund pentru ceea ce fac ori nu fac. Cerem transparență totală asupra bugetului public, a ajutoarelor de stat și a achizițiilor care se fac în numele cetățenilor, inclusiv al celor din credite și fonduri europene, fără de care, banii luați cu împrumut își vor pierde urmele, cum s-a întâmplat de atâtea ori”.

“Concluzia unanimă la care s-a ajuns în cadrul ședințe comune a partidelor constituante ale Blocului politic este că unitatea în fapte și gând poate asigura cetățenilor sentimentul apartenenței la un proces autentic de transformare europeană. Blocul este expresia vie a oamenilor profesioniști, integri, animați de ideea de progres social și răspundere asumată.

Suntem împreună pentru că dorim să punem umărul la cimentarea forțelor de centru-dreapta, cu dragoste pentru oameni și deplina convingere în șansele Moldovei de a reveni acasă, în Europa”, a notat formațiunea.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share