CUB cere anularea contractului prin care Guvernul a concesionat 36% din rezervele subterane nedescoperite ale Moldovei

După primirea răspunsului la demersul prezentat de CUB la 13 martie, 2024, Partidul CUB cere autorităților rezilierea contractului și investigarea concursului în care 36% din resursele subterane ale Republicii Moldova au fost concesionate pentru 45 ani unei companii fictive.

CUB susține că, la 2 ianuarie, 2017, Guvernul RM a semnat un contract dubios cu o companie rezidentă în offshore, „Frontera Resources”, având drept obiect al acordului bilateral explorarea și exploatarea resurselor naturale subterane de pe o suprafață de 12.125 km2 din teritoriul statului, situat între localitățile raionului Basarabeasca și raionul Ungheni.

“Deși concesionarul se obliga să facă investiții semnificative în primii 5 ani (2017-2022) pentru lucrări de prospecțiuni și cartografiere geologică a resurselor naturale, oferind autorităților statului rapoarte regulate cu privire la aceste lucrări de explorare, pe baza cărora statul urma să stabilească redevența pe care ar fi putut încasa în urma exploatării resurselor identificate, Concesionarul a abandonat orice lucrări prevăzute de Contract, încetând să mai răspundă la mesaje și notificări transmise repetate până în 2019.

Din răspunsul oferit de Ministerul Mediului, notificările transmise companiei Frontera Resources au fost restituite guvernului în 2019 pentru că acesta nu se mai afla pe adresa indicată în contract. Concesionarul nu a desfășurat niciun fel de lucrări, nu a prezentat datele prevăzute de Contract Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, și nu a informat asupra situației financiare pentru lucrările planificate după 2017.

Conform obligațiilor concesionale, Compania ar trebui să achite penalități de câte 200$ pentru fiecare zi de întârziere la remedierea observațiilor statului, însă, Partidul CUB constată că din anul 2019, guvernul nu a monitorizat situația acestei concesionări și, respectiv, nu a impus niciun fel de penalități companiei în cauză, un concesionar fictiv.

Deși a desemnat avocați care să o reprezinte, Frontera Resources nu răspunde de 4 ani la niciun fel de corespondență oficială cu autoritățile RM, iar Ministerul Mediului confirmă faptul că nu are luată nicio decizie definitivă pe acest caz de rea voință în implementarea obligațiilor concesionale.

„O companie fictivă, cu drepturi exclusive de concesionare pe 45 ani a amăgit statul că poate îndeplini lucrări de prospecțiune și exploatare de hidrocarburi și s-a dovedit a fi o companie de carton. Nicio lucrare nu a fost îndeplinită în ultimii 8 ani. Nicio reacție la notificările anterioare nu a avut compania. Cine răspunde pentru concursul fictiv, în care a fost selectată compania dată?”, menționează președintele CUB, Igor Munteanu.

În ultimii 8 ani, compania care deține drepturi exclusive conform acestui contract, nu a fost monitorizată corespunzător, iar aceasta nu și-a îndeplinit nici una din obligațiile concesionale. Contractul impunea concesionarului obligația de a executa în primii 5 ani (2017-2022) lucrări ample de explorare, iar ulterior, statul i-ar fi recunoscut dreptul legal de a exploata zăcămintele descoperite pentru o perioadă de 45 ani.

Ce ar trebui să facă statul atunci când Ministerul Mediului confirmă oficial că nu mai are niciun control asupra procesului concesional, iar compania semnatare a Contractului din anul 2017 a dispărut, efectiv? Elementar – rezilierea contractului și încasarea prejudiciilor conform legislației Republicii Moldova, pe toate căile posibile. Statul are obligația să apere interesul public, nu să tolereze ilegalitățile ori schemele din perioada statului capturat.

Economia RM are nevoie de energie ieftină. Nimănui nu i se poate permite să saboteze procesul de explorare a zăcămintelor naturale, mai ales dacă compania se găsește într-o zonă de offshore, cu beneficiari efectivi neclari. Practicile vicioase de contracte concesionale scrise pe genunchi ori în interesul meschin al oligarhilor trebuie să fie eliminate radical și fără compromisuri.

Demersuri similare din partea CUB au fost expediate și Procuraturii Anticorupție, Ministerului Energiei și altor agenții, care ar trebui să vegheze asupra bunei gospodăriri a ordinii publice și constituționale în Republica Moldova. CUB va depune tot efortul necesar să dezlegăm înțelegerile obscure care înăbușă de corupție acest stat”, este comunicatul formațiunii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share