CUB cere premierului Dorin Recean să prezinte explicații despre furnizarea de piese de aeronavă către Rusia

Presa internațională investighează din nou mai multe companii private din Republica Moldova, care au furnizat sistematic în anii 2022-2023 componente și tehnologii occidentale pentru flota aviatică a Federației Ruse, încălcând în acest fel regimul de sancțiuni internaționale.

După Reuters, a venit rândul RFERL (Radio Europa Liberă) să dedice la 31 ianuarie, 2024, o analiză a tranzacțiilor efectuate de 3 companii înregistrate în Republica Moldova, Airrock Solutions, Aerostage Services și Maxjet, care s-au ocupat de exporturi de piese către companii aviatice rusești, aflate pe lista de sancțiuni internaționale, în contrast cu obligațiile anunțate de autorități pe parcursul anului 2023.

Republica Moldova a reiterat în noiembrie 2023, la Brussels, alinierea sa la politica UE de sancțiuni și a repetat constant că este solidară cu Ucraina contra agresiunii militare rusești.

În context, de mai multe ori, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a solicitat explicații guvernului de la Chișinău în privința acestor companii, dar și situația celor 4 întreprinderi militare deținute de Rusia pe teritoriul Republicii Moldova, 2 dintre care se găsesc în teritoriul ocupat de regimul separatist, celelalte găsindu-se la Chișinău și Orhei.

”Oficialii actualului guvern nu au răspuns la scrisorile adresate de partidele de opoziție pe acest subiect, preferând să treacă sub tăcere problemele relatate de presă, stimulând o formă de complicitate, prin neglijență ori sabotare, cu acțiunile statului agresor.

Președintele CUB, Igor Munteanu, a reacționat astăzi la publicarea articolului de investigație din 31 ianuarie, 2024, la RFERL, declarând că: „Astăzi, nu avem nicio siguranță că aceste întreprinderi nu lucrează pentru scopurile militare ale Federației Ruse, fiind scoase de sub orice regim de monitorizare și control special al autorităților statului.

Cerem guvernului să aducă corectările necesare tuturor celor care-și propun să facă negoț cu piese și tehnologii occidentale interzise de statele care se opun agresiunii militare rusești contra Ucrainei. Nu putem fi complici unui război de agresiune nedrept.

Cerem Primului Ministru Dorin Recean să găsească timp pentru a clarifica situația companiilor moldovenești, care-au încălcat regimul internațional de sancțiuni, sabotând politica statului, care probabil nu a fost transmisă suficient de clar sectorului privat din Republica Moldova.

Cerem voință și claritate pe acest domeniu, sub răspunderea personală a oficialilor de prim rang, iar acuzațiile de complicitate, care se aud tot mai des pe plan internațional trebuie combătute cu dovezi clare, și nu cu meschinării politice”.

Ca partid democratic și pro-UE, insistăm asupra răspunderii personale a guvernului pentru a opri eludarea regimului de sancțiuni pentru că dorim ca Republica Moldova să se desprindă de zona gri a intereselor geopolitice rusești și pentru că nu acceptăm ipocrizia politică, de orice culoare”, scrie în comunicatul CUB.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share