CUB: Cerem investigarea imediată a suspectului Igor Gorgan și anchetarea persoanelor promovate de către acesta în sistemul de apărare al Republicii Moldova

În lumina investigațiilor recente ale Publicației INSIDER din 5 iunie, 2024, potrivit cărora se demonstrează că fostul șef al Statului major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, General (br), a furnizat informații restricționate către servicii de spionaj ale Federației Ruse, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) condamnă cu vehemență lipsa de reacție a serviciului de contraspionaj din cadrul SIS pe acest caz și cere clarificări imediate din partea Directorului SIS, Alexandru Musteață.

Avem toate temeiurile să credem că informațiile apărute la INSIDER erau cunoscute SIS, după cum erau știute de conducerea Ministerului Apărării Naționale. Dezvăluirile apărute în presa străină de investigații, coroborată cu lipsa de reacții din partea autorităților competente, arată fie ineficiența, lipsa de promptitudine sau chiar rea-voința unor conducători din cadrul SIS, fie utilizarea unor informații de asemenea gravitate doar în contextul unor răfuieli în cadrul sistemului.

Dezvăluirile INSIDER arată totodată doar vârful de iceberg al unor rețele de persoane și grupuri, adânc racolate în cadrul organelor de securitate și apărare de către state ostile Republicii Moldova. CUB condamnă categoric orice acțiuni și fapte, care cad sub incidența Codului Penal privind trădarea de patrie și somează autoritățile competente să-și exercite atribuțiile, în folosul cetățenilor, nu al jocurilor de culise. Trădătorii sunt cei mai urâți, din toate timpurile, iar în condițiile războiului hibrid, al distrugerilor masive cauzate de agresiunea militară rusească contra Ucrainei, nimeni nu-și mai poate permite să ignore ori să tolereze orice urmă de sabotaj, complicitate ori trădare de patrie. Aceste trădări lovesc direct în drepturile și libertățile cetățenilor de a se simți în siguranță.

Considerăm necesar ca Procurorii să-l ancheteze urgent pe protagonistul investigației INSIDER, destructurând legăturile acestuia cu GRU/FSB și alte servicii ostile Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește influența lor asupra Armatei Naționale și a unor organizații ofițerești intens politizate de către anumite grupuri politice cu vederi favorabile războiului. Este de neînțeles de ce Armata Națională rămâne până astăzi fără un serviciu de informații și contrainformații pe măsura provocărilor uriașe cu care se ciocnește, iar profesioniștii din sisteme, concediați pe motive politice ori dispuse de curatorii lor ruși, până astăzi se află în demise, în afara sistemului de apărare și securitate, care are atâta nevoie de calificările lor profesionale.

Constatăm că faptele relevate de investigațiile INSIDER descriu vulnerabilități majore în funcționarea sistemului apărării naționale și de securitate, exploatate de către adversarii noștri declarați. Se cere o investigare rapidă și eficientă a persoanelor responsabile de securitatea statului, a informației compromise, dar și a persoanelor promovate în funcții cheie de Igor Gorgan în perioada exercitării sale a funcțiilor deținute. Menționăm că Igor Gorgan este absolvent al școlii militare din Federația Rusă, iar CUB a cerut mai bine de un an în urmă eliminarea tuturor absolvenților instituțiilor de învățământ din Rusia din instituțiile de stat.

CUB cere autorităților competente inițierea imediată a unei anchete pentru evaluarea prejudiciului adus de persoana suspectă în blocarea unor programe vitale de asistență din partea partenerilor occidentali, precum și daunele pe care persoanele instalate de către suspect în diverse funcții administrative ori militare le-au generat în ultimii 5 ani. Suntem dispuși să oferim tot sprijinul în cadrul acestor anchete sub responsabilitatea noului Procuror general, și a altor autorități competente.

Total
0
Shares
Total
0
Share