CUB cheamă guvernarea PAS la responsabilitate și realism politic, la renunțarea la aroganță și autosuficiență

CUB constată că protestele agricultorilor din centrul capitalei lunecă spre un conflict sistemic cu tensiuni majore și efecte extinse asupra stabilității economice, iar actuala guvernare PAS ar trebui să se trezească la realitate.

“Nedorința actualei guvernări de a căuta soluții satisfăcătoare la revendicările agricultorilor confirmă calitățile îndoielnice ale miniștrilor săi și insolvența lor profesională.

Agricultura este o economie cu riscuri suplimentare în Republica Moldova, dar care funcționează și alimentează bugetul de stat și locuri de muncă. Ultimii ani au fost mai dificili pentru agricultori, din cauza secetei anilor 2020-2022-2023, dar mai ales din cauza valului de scumpiri usturătoare la fertilizanți, îngrășăminte, resurse energetice, în timp ce costul producției agricole s-a diminuat cu 50% urmare a valului de produse agricole ieftine din Ucraina. În acest context, băncile, asiguratorii și executorii judiciari au năvălit peste agricultori pentru a le sechestra tehnica, terenurile și ultimele resurse, amenințând cu distrugerea întregului sistem agricol. Statul nu a interevenit cu pârghii suplimentare anti-criză, creându-se impresia că ar favoriza interesele marilor carteluri agricole transnaționale, care au fost cel mai puțin afectate de criză din cauza monopolurilor pe care acestea le dețin până azi.

Constatăm astfel că eșuarea dialogului dintre agircultori și guvern va acutiza criza economiei reale în Republica Moldova, conducând fie la falimentarea în masă a micilor agircultori, fie la căderea actualului guvern. Supraprofiturile obținute de misiții actualului sistem nu vor putea justifica colapsului sistemului agricol de care depind veniturile a sute de mii de angajați, ultimii care au mai rămas în economia reală, dacă excludem bugetarii și clientela de partid. Observăm că niciuna din marile promisiuni făcute agricultorilor nu au fost respectate. Motorina promisă de Guvern nu a mai ajuns la fermieri, subvențiile se achită peste un an după investiția făcută, asistența de criză ca urmare a secetei din ultimii ani ajunge la agricultori numai înurma unor presiuni publice, iar restituirea TVA rămâne la discreția personală a guvernării. Anual, agricultorii creditează bugetul de stat cu cel puțin 10 mlrd lei, care nu sunt restituite plătitorilor săi, dublând presiunea fiscală aplicată de stat și gonind agricultorii să intre sub haraciul băncilor.

CUB se solidarizează cu aceste proteste și condamnă vehement linșarea lor publică. Hărțuirea liderilor acestui protest prin intermediul mass media servile guvernării nu aduce soluții, ci le respinge.
Vicepreședintele CUB, Edvard Bulgac, a afirmat: ”Ei ne spun în fiecare zi ”Întrebați agricultorii cât costă mașinile și tractoarele lor”. Guvernarea și-a pornit toate instrumentele media împotriva agricultorilor, în loc să vină cu soluții de depășire a actualei crize. Pentru fermieri și agricultori, o mașină de teren sau un tractor performant este o necesitate pentru a genera performanță, și majoritatea sunt procurate și achitate în leasing. Ba mai mult decât atât, tractoarele despre care vorbim sunt unicele disponibile pe piață. Pe Dorin Recean și Igor Grosu nimeni nu vrea să-i întrebe cât costă mașinile cu care circulă ei, și din ce taxe este plătită clientela de partid, instalate în fotoliile comode din actualul guvern?

Dacă actualul guvern nu oprește hărțuirile agricultorilor și nu găsește oameni competenți care să caute soluții eficiente în acest conflict, estimăm că această criză se va extinde. Agricultorii au nevoie de alternative sistemice și politici de stat responsabile, nu de miniștri inhibați și manipulări regretabile.”

Notăm că, în septembrie 2023, CUB a pus problema competenței managementului actual în sectorul economiei reale din agricultură, formulând printre cele 61 de eșecuri și câteva soluții fezabile, în opinia noastră, pentr a ieși din actualul impas. Am cerut să tratați crizele din sectorul agricol cu maxim de profesionalism și obiectivitate. V-am transmis scrisori cu propuneri concrete la care nu ați răspuns, preferând să paraziteze pe soluții îndoielnice și discursuri triumfaliste într-o mare de probleme sistemice. Și astăzi, soluțiile cerute de economia reală sunt la suprafață, nu folosiți forța brutală contra protestarilor, folosiți inteligența și oamenii calificați, care pot rezolva problemele celor necăjiți.

Chemăm actuala guvernare la responsabilitate și realism politic, la renunțarea la aroganță și autosuficiență pentru că amânarea soluțiilor așteptate de agricultori va pune la îndoială capacitatea generală a guvernului de a-și îndeplini actualul mandat executiv”, este comunicatul CUB.

Total
0
Shares
Total
0
Share