CUB critică intenția PAS: Re-monopolizarea pieței de metale este antiliberală și anti-europeană

În cadrul conferinței de presă de astăzi, Igor Munteanu, Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a prezentat poziția partidului cu privire la intențiile anunțate de Ministerul Economiei și Digitalizării de a restitui întreprinderii de stat „Metalferos” dreptul exclusiv de a controla piața de metale, sub pretextul „corectării unor deficiențe de piață”.

CUB consideră re-monopolizarea pieței, așa cum propune un minister subordonat PAS, drept o acțiune antiliberală, care contravine obligațiilor Republicii Moldova de a crea condițiile unei economii funcționale de piață, întemeiate pe competiția liberă și inițiativa antreprenorială liberă. Mai mult, intențiile actualului ministru contravin flagrant politicilor adoptate în anul 2019 de către Maia Sandu, pe atunci prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, care a deschis piața de metale feroase și neferoase liberei concurențe în scopul de a dezbate rentele criminale existente în acest sector și influența grupurilor oligarhice. Revenirea la ideea unui monopol pe o piață sensibilă prevestește un risc major pentru mediul privat de afaceri.

„Orice monopol de piață creează distorsiuni în detrimentul liberei concurențe. Din punctul nostru de vedere – al unui partid liberal și european – re-aducerea Metalferos pe rol de monopolist al acestei piețe nu are niciun sens logic și economic. Prin acest monopol, statul va autoriza distrugerea a cel puțin 15 companii, care activează legal astăzi pe această piață, va distruge o infrastructură construită cu mult efort și investiții și va afecta câteva zeci de mii de colectori individuali de metale. Intenția de a restabili monopolul unei întreprinderi de stat pe această piață ar putea genera, conform estimărilor noastre, pierderi de peste 1 mlrd lei pentru companii și persoane implicate în acest sector de afaceri. Asta înseamnă compromiterea veniturilor pentru cca 85 mii persoane din grupuri social vulnerabile, iar acest guvern ar putea distruge un sistem întreg, iar oamenii vor rămâne păgubiți în așteptarea unor beneficii neclare și fanteziste”, a menționat Igor Munteanu.

De asemenea, președintele CUB, a subliniat că în acest moment Metalferos se găsește într-o situație foarte proastă, cu o cifră de afaceri scăzută de 8 ori în 2023 față de anul 2022. În aceste condiții, salvarea unei întreprinderi de stat cu grave deficiențe poate distruge competiția liberă pe această piață de metale și, nu în ultimul rând, poate servi unor grupuri de influență drept trambulină pentru re-oligarhizare. Este obligația noastră, a partidelor autentic europene, să pledeze pentru principiile mecanismele unei economii funcționale de piață, așezată pe standarde europene și raționale.

Totodată, Alexandru Scutaru, doctor în economie și profesor universitar a menționat că atât timp cât sistemul economic al unei țări lucrează după principiul concurenței reale, statul are doar de câștigat în timp ce instituirea unui monopol vorbește clar despre implicarea politicului în activitatea economică. „Un sistem economic are nevoie de monopol doar atunci când statul este în stare să acopere pe deplin acest gen de activitate fără a afecta populația. În cazul nostru nu putem vorbi despre acest lucru pentru că sortarea și colectarea deșeurilor metalice din toată țara este imposibilă doar pentru un singur agent care are acoperire politică sau legislativă”, a conchis Alexandru Scutaru.

La sfârșitul conferinței, liderul CUB a cerut guvernului să stopeze re-monopolizarea pieței de metale, care ar însemna revenirea corupției instituționalizate în acest sistem. CUB este interesat să afle cum a fost consultat proiectul Ministerului Economiei cu mediul de afaceri afectat și, totodată, cere informația din partea organelor de drept asupra modului în care au fost instrumentate anchetele penale deschise pe marile cazuri de corupție din Metalferos. Asta-i cerința legitimă pe care CUB o cere actualei guvernări aparent pro-europene.

Total
0
Shares
Total
0
Share