CUB: Guvernul va distribui „pomeni electorale” din banii destinați sănătății oamenilor

În Republica Moldova, serviciile medicale se achită din banii pe care-i gestionează CNAM prin Fondul Asigurărilor Obligatorii în Medicină (FOAM). Acest fond e creat din 2 surse: (1) persoanele plătesc obligatoriu asigurarea medicală 9% din salariu și (2) transferul din bugetul de stat pentru asigurarea unor grupuri de persoane (copii, gravide, pensionari).

În mod tradițional, ceea ce se colectează din asigurările obligatorii de sănătate nu ajunge pentru a acoperi integral cheltuielile. În 2023, din totalul de venituri la bugetul asigurărilor medicale (14,1 mlrd lei), 50% (6,69 mlrd lei) este acoperit prin transferuri de la bugetul de stat către CNAM. Deși cheltuielile pentru serviciile medicale au crescut cu 10% (+700 mln lei) în anul 2023, veniturile s-au diminuat. Contrar acestei tendințe negative, Parlamentul a decis reducă din suma transferurilor către CNAM cu 690 mln lei, prin ultimele rectificări la bugetul de stat, acuză CUB.

“Merită să notăm în acest context că în luna mai 2023 Curtea de Conturi identifică că CNAM într-un singur an 2022 a economisit o sumă record în toată perioada existenței sale – 676.2 mln lei, ajungând la un sold total de peste 1,3 mlrd lei. Această minune s-a întâmplat în condițiile unei inflații dramatice (34%), creștere de prețuri și război în țara vecină.

Aici trebuie să explicăm cetățeanului simplu că așa-zisele economii formate la CNAM s-au format printr-un tertip ordinar al actualei conduceri, care a forțat instituțiile medicale să accepte reduceri masive ale bugetului în urma unor aplicării unor tarife ne-actualizate, care nu acoperă cheltuielile reale pentru serviciile prestate, blocarea plăților pentru servicii medicale prestate, dar ne-acceptate de CNAM, penalități aberante aplicate spitalelor, și multe alte trucuri.

În rezultatul acestor „inginerii”, constatăm falimentarea unuia dintre cei mai importanți prestatori de servicii paliative din țară „Hospice Angelus” pentru copii, aducerea în pragul falimentării a instituțiilor spitalicești care supraviețuiesc prin scăderea calității serviciilor prestate.

Pe parcursul lunilor iunie-august, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a atenționat repetat asupra acumulării unor „economii suspecte” de peste 1,3 mld lei pe conturile CNAM, care iată ca apare ca pretext pentru ca guvernul să nu-și îndeplinească obligațiile bugetare, oferind pomeni electorale.

Atunci când actualul guvern anunță alocarea unor indemnizații suplimentare de 1,3 mlrd lei pedagogilor, este datoria noastră să menționăm că aceste decizii sunt percepute, în plină campanie electorală, drept „pomeni politice”, utilizate pentru a clienteliza angajații din sfera educației publice.

Este evident în acest moment că, 1) Guvernul nu își va onora obligațiile asumate la început de an ca să achite către CNAM banii pentru grupurile vulnerabile – o datorie care deja ajunge pentru ultimele 9 luni la peste 2 mlrd lei.

La fel, 2) CNAM va utiliza banii din sold – banii contribuabililor, banii luați de la bolnavii paliativi, banii luați de la spitale deci de la pacienți, pentru a compensa ceea ce guvernul a decis să distribuie ca indemnizații pentru alte categorii de cheltuieli publice.

Este regretabil că actualul guvern continuă să practice tehnici vicioase de a reține plățile prevăzute în bugetul pe anul 2023 pentru servicii de sănătate, continuând tradiția clientelismului politic din perioada guvernelor pe care anterior le-a acuzat de multe vicii”, a transmis formațiunea.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share