Alte știri

Culmea integrității la ANI! Mașina de 10 mii de lei a unui procuror, verificată de un inspector de integritate cu mașină de zero lei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) suspectează că Taras Patraman, procuror al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a inclus, intenționat, date false în declarația de avere și interese personale, pentru anul 2018. În urma constatărilor inspectorului de integritate Serghei Pleșca, ANI a sesizat Procuratura Generală în vederea pornirii urmăririi penale pe numele procurorului. Deși a constatat că Patraman ar fi inclus date false despre valoarea unui automobil, trecut în declarația de avere cu 10 mii de lei, în declarația inspectorului de integritate se regăsește un automobil cu valoare de zero lei, crie ZdG.

În noiembrie 2019, ANI a inițiat controlul averii procurorului Taras Patraman, suspectat că nu a inclus, în declarația de avere și interese personale, pentru anul 2018, date veridice despre valoarea reală a unui automobil de model Volkswagen Golf, fabricat în 2009, și achiziționat în iulie 2017 cu 10 mii de lei. Procurorul a motivat că a plătit cele 10 mii de lei în numerar, banii fiind scoși de pe cardul salarial, prin intermediul unui bancomat, fără a imprima cecul.

În cadrul controlului s-a constatat că automobilul Volkswagen Golf a fost procurat din Elveția la preț de 2 500 de franci elvețieni, echivalentul a circa 48 de mii de lei, conform cursului valutar din acea perioadă. Datele Sistemului Informațional Integrat Vamal, la care face trimitere inspectorul de integritate, arată că procedura de import a mașinii a fost înregistrată la 28 aprilie 2017 și că valoarea fixată a bunului mobil a fost de 120 de mii de lei. Adusă în R. Moldova, mașina a fost scoasă spre vânzare pe un site specializat, la preț de 7 850 de euro, ultima modificare a anunțului fiind făcută la 4 iulie, cu o zi înainte ca procurorul să achiziționeze automobilul pentru suma de 10 mii de lei, în baza unui contract de vânzare-cumpărare.

Inspectorul de integritate Serghei Pleșca ajuns la concluzia că în declarația de avere și interese personale, pentru anu 2018, procurorul a inclus „date false cu privire la valoarea automobilului achiziționat la 5 iulie 2017, ori prețul declarat de 10 mii de lei este de departe prețul veridic achitat, fiind mai degrabă produsul înțelegerilor convenabile atât vânzătorului, cât și subiectului declarării”. Inspectorul de integritate a remis o sesizare în adresa Procuraturii Generale, pentru examinarea cauzei sub aspectul falsului în declarații, în baza Codului Penal al R. Moldova.

Deși a constatat că procurorul PCCOCS ar fi inclus date false despre valoarea unui automobil, trecut în declarația de avere cu 10 mii de lei, în declarația inspectorului de integritate Serghei Pleșca se regăsește un automobil cu valoare de zero lei. Este vorba despre un Audi TT fabricat în 2000 și dobândit în 2019, la secțiunea „titularul bunului” fiind indicat că automobilul a fost „înstrăinat în bază de procură în schimbul a 2 450 de euro”. Pleșca mai deține un Chevrolet Epica din 2009, obținut anul acesta. Conform declarației sale de avere, mașina costă circa 116 mii de lei și i-a fost transmisă spre folosință de o oarecare A. Fedorișena. Inspectorul de integritate declară și un apartament cu o suprafață de circa 33 de metri pătrați, obținut în 2017 prin abitație de la O. Pleșca.

loading...

Comments are closed.