Editoriale

Cum a ajuns filmarea cu camera ascunsă un instrument al luptei politice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Filmarea cu camera ascunsă cu „difuzarea” ulterioară în momentul oportun a devenit la noi un instrument al luptei politice.

Orice campanie electorală – prezidenţială, parlamentară sau locală – devine tot mai puţin o luptă a ideilor, concepţiilor şi a propunerilor creative inedite. Acestea tot mai mult se transformă în lupta dintre tehnologiile murdare, devăluirea unor materiale compromiţătoare, în timp ce toată creativitatea constă în găsirea unei forme mai rafinate a acestei dezvăluiri.

Fără îndoială, pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale, tot mai des ne vor fi „servite” tot felul de filmuleşe cu participarea politicienilor. Iar atenţia publicului, de regulă, este îndreptată asupra „eroilor” involuntari ai acestor spoturi video sau audio, autorii şi comanditarii lor fiind lăsaţi în umbră. Puţină lume se întreabă: cine-s ei, aceşti autori şi comanditari? Şi cine sînt mai răi – cei filmaţi şi înregistraţi sau cei care îi filmează şi înregistrează? Şi cine este, în acest caz, diavol, și cine – o simplă persoană care a dat crezare acestui diavol? ”Este cel puţin incorect” Imaginile cu Dodon și Plahotniuc, publicate de Reniță, ar fi falsificate Această istorie îşi are începutul acum un an.

O moderatoare TV îi spune invitatului său, preşedintele Igor Dodon, cu voce triumfală şi privire sclipitoare, că nu poate să nu pună pe post acest video. Era pe 8 iunie 2019. Anume atunci atotputernicul altădată oligarh a fugit din ţară, iar în parlament a fost creată o „coaliţie antioligarhică” fragilă. Anume atunci postul Publika TV a publicat video-ul în care Dodon în discuţia cu ex-liderul PD Vladimir Plahotniuc şi adjunctul acestuia Serghei Iaralov, chipurile, a recunoscut că a primit din Rusia transferuri băneşti pentru întreţinerea partidului. Filmările au fost făcute în oficiul PD, evident – cu camera ascunsă. Curios lucru, moderatoarea TV, care fără umbră de îndoială a pus pe post un video evident ilegal, ajuns la ea pe căi necunoscute, era Natalia Morari, care cu doi ani mai înainte, din propriile ei afirmaţii, a fost ameninţată cu un dosar penal, şi în apartamentul căreia, în secret, au fost filmate scene din viaţa ei intimă.

Atunci filmarea ilegală o revoltase, acum – nu. După difuzarea acestui video, multă lume a cerut pornirea unui dosar penal privind „finanţarea ilegală a Partidului socialiştilor”, însă Procuratura anticorupţie a refuzat să o facă – din lipsă a conţinutului infracţiunii. Iată ce scria atunci, în acest context, ”Комсомольская правда” în Moldova: ”Un politician care se poziţionează lider al unuia dintre cele mai mari partide din ţară, care vorbeşte mult despre echitate, onestitate şi onoare, filmează în secret şi înregistrează conversaţii despre care interlocutorul nu cunoaşte.

Este cel puţin incorect, cel mult – pasibil de pedeapsă penală. Ce este important aici? Nu grija, nici durerea pentru soarta ţării, pentru viitorul ei. Aici este vorba despre încredere: cum să mai negociezi cu cineva? Cum să te înţelegi? Orice ar fi discutat şi orice ar fi spus cineva (uneori noi spunem ceea ce doreşte să audă interlocutorul), este important să fie păstrată măcar o mică doză de onestitate. Dar onestitatea, din păcate, nu are faţa anumitor politicieni moldoveni.

Apoi, de ce această înregistrare cu camera ascunsă să nu fie repartizată imediat întregii mass-media: uitaţi-vă cum ţara este trădată şi vîndută pe bucăţi! De ce au aşteptat un prilej potrivit? Şi dacă el nu ar fi apărut acum, dar peste un an-doi? Aşa şi ar fi stat înregistrarea, în aşteptarea momentului potrivit? După care ar fi fost publicată într-un anumit moment şi pornită aceeaşi melodie…” Jurnaliştii au avut dreptate – momentul oportun, în versiunea autorilor acestui scenariu, a venit în mai 2020 şi iată că apare continuarea. O istorie foarte stranie Igor Dodon a dezlegat taina „kuliokului” din filmulețul cu Plahotniuc La 18 mai, deputatul PPDA Iurie Reniţă a publicat un fragment video de la întrevederea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc şi Serghei Iaralov, care a avut loc în staff-ul PD în timp ce Plahotniuc era liderul partidului. Fragmentul este continuarea acelui video, care a fost demonstrat acum un an de Publika TV – în aceeaşi zi, în acelaşi loc, cu participarea aceloraşi personaje. Şi se discută tot despre bani.

Dar de data aceasta se discută nu despre finanţarea din afară a PSRM, dar despre conţinutul unui pachet negru, pe care mass-media locală îl numeşte cu încăpăţînare ”kulioc”. Ei bine, acel „kulioc” a fost transmis de o persoană pe nume Costea şi mai este numit un oarecare Cornel, căruia îi era predestinat. Reniţă susţine că în acel pachet era o sumă mare de bani. Ce a fost acolo, de fapt, nu este clar, şi unde s-a pierdut acel pachet ulterior – la fel. La întrebarea cum a ajuns la el acest video, deputatul Reniţă a răspuns, că stik-ul care conţinea înregistrarea a ajuns anonim în cutia poştală a deputatului. Cutii ale deputaţilor există într-adevăr. Ele se află la etajul doi al parlamentului şi au scopul să acumuleze proiectele de legi, corespondenţă etc. Pentru ca o persoană străină să ajungă acolo şi să pună stik-ul, aceasta trebuia să prezinte paznicului de serviciu actele sale, să explice la cine şi cu ce scop a venit.

Adică, la dorinţă, identificarea expeditorului nu prezintă o dificultate. Dvs. ce aţi face, dacă aţi găsi în propria lădiţă poştală un asemenea stik? Oare nu aţi fi încercat să clarificaţi cine şi de ce l-a pus acolo, nu este oare acea înregistrare un fals, o provocare, nu se urmăreşte oare o încercare de a vă defăima pe Dvs., o persoană respectată, deputat? Ar fi fost logic, nu-i aşa? Procuratura generală a comentat imaginile publicate de Reniță Ce a făcut deputatul Reniţă? Nu s-a adresat organelor competente, nu a cerut o expertiză, nu a încercat să afle cine i-a pus acel stik – el imediat a plasat în internet înregistrarea. Şi doar peste trei zile, la 21 mai, la insistenţa Procuraturii generale, el cere verificarea autenticităţii acesteia. Adică, în momentul publicării Reniţă înţelegea că video-ul ar putea fi un fals, dar asta nu l-a împiedicat să-l publice chiar înainte de conferinţa de presă a procurorului general.

Aceste întrebări îşi au rostul, deoarece filmarea s-a făcut cu camera ascunsă. Aceasta, cum se ştie, este interzisă de lege, dacă nu este efectuată de oamenii legii cu respectarea procedurii de obţinere a permisiunii (este evident, că nu a existat o sancţiune a procurorului/instanţei, iar Dodon nu-şi dăduse acordul – deci, este ilegală). Şi această filmare ilegală legislatorul o face publică fără a avea careva îndoieli. Chiar nu vă jenează nimic în această istorie? Următoarea întrebare. De ce din cei 101 deputaţi, răuvoitorul l-a ales anume pe Reniţă? La cine putea ajunge această înregistrare? Evident, la cei care au lucrat pentru Plahotniuc. Şi iată că aceşti oameni ai lui Plahotniuc transmit video-ul unui reprezentant al partidului care în tot acest timp a luptat cu înverşunare împotriva „regimului Plahotniuc”. Adică, adversarului lui înverşunat. Dar e lipsit de logică.

Partidul Socialiştilor are un răspuns la această întrebare. „Noi îi cunoaştem istoria. Din 8 iunie el era în legătură directă cu Plahotniuc. Şi în blocul ACUM se vorbeşte despre faptul că Reniţă face un Joc dublu. La 8 iunie, Reniţă a aderat la majoritatea parlamentară, după ce a înţeles că aceasta deja există”, – aşa vede situaţia deputatul PSRM Vlad Batrîncea. Şi Igor Dodon a comentat imaginile publicate de Reniţă, numindu-le un fals: „Încercările de răzbunare ale oligarhilor trădează furia lor şi incapacitatea de a lupta cinstit şi direct. Noi am fost martorii unui nou episod al aceluiaşi scenariu manipulatoriu cu înregistrări video falsificate, care au fost şi în iunie, trecut”.

Aceeaşi poziţie o are și afaceristul Veaceslav Platon, aflat acum în detenţie. În timp ce Natalia Morari, moderatoarea emisiunii Politica, încerca să-i atragă atenţia la acest video, Platon a spus că în acest fel oamenii îi fac un mare serviciu lui Plahotniuc. ”Dvs. nu înţelegeţi, ori nu doriţi să înţelegeţi, că se doreşte schimbarea centrului focal, pentru ca în ţară să domnească o învălmăşeală maximă. Video-ul a apărut în ziua în care procurorul general a ieşit şi a făcut declaraţii cu privire la Plahotniuc, numindu-l unul dintre principalii beneficiari ai miliardului furat, cu înaintarea unor noi acuzaţii. Trebuie să privim situaţia în ansamblu. Trebuie să vedem scopul acestui vudeo. Nu faceţi jocul lui Plahotniuc!”, a îndemnat Platon cu ardoare. ”17 ani acest om a tot format conştiinţa acestui popor. Denatura orice. Intrigi interminabile, manipulări, mite, reglări de conturi. Plahotniuc a furat ţării noastre 17 ani din 29. Băieţi, doriţi să vă ocupaţi de filmările lui?! Doriţi ca el să revină, se să restabilească?!”, a întrebat afaceristul condamnat.

Întrebarea, evident, era adresată nu doar moderatoarei TV, ci întregii clase politice a Moldovei. Între timp, la 27 mai Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul publicării materialului video cu „kuliocul”. Investigaţia a început în baza adresării liderilor „Platormei DA” şi a deputatului aceluiaşi partid, iniţiatorul publicaţiei Iurie Reniţă, precum şi după adresarea preşedintelui Igor Dodon cu indemnul de a investiga minuţios toate circumstanţele. Amatorii de picanterii Platon: „Trebuie să-i mulțumim lui Dodon pentru un procuror independent și să nu ne implicăm în jocurile lui Plahotniuc” Dar asemenea, scandalurile cu „turnări” îşi au rădăcinile mai demult, în 2015. Pe atunci cetăţenii priveau, ca prin gaura cheii, înregistrarea video în care ex-premierul Vlad Filat făcea sex într-un hotel sau casă privată. Da, nu e bine să-ţi înşeli nevasta. Totuşi, dormitorul este o chestie intimă, ce ţine doar de doi oameni.

Întrebare: cine arată mai oribil în această istorie: cel care a fost filmat sau cel care a filmat şi publicat? Cine anume a publicat acel video picant aşa şi nu se cunoaşte. Dar a devenit cunoscut faptul că acea casă se află pe str.Lacului, şi în perioada filmărilor aparţinea lui Ilan Şor – şeful partidului cu același nume, „omul de afaceri” cu reputaţie dubioasă, fugar acum. Se crede că Filat nu a fost unicul „utilizator” al casei pentru musafiri – chipurile, în aceleaşi scopuri au folosit-o şi alţi politicieni şi activişti din Moldova. Deci, camera video instalată în dormitor putea fixa şi alte momente picante. Oaspeţi de vază mîncau, beau, se veseleau, se bălăceau în minunata piscină, se dedau diverselor bucurii ale vieţii şi nu bănuiau că gazda ospitalieră le urmăreşte fiecare pas şi adună material care îi compromite… Trebuie să recunoaştem că publicarea filmărilor intime cu participarea unor politicieni cunoscuţi nu este un know-how moldovenesc. Se face şi peste hotare.

Spre exemplu, în februarie, curent, un scandal asemănător s-a declanşat în Franţa. Piotr Pavlenschii, pictor şi „luptător împotriva regimului Putin”, refugiat în Franţa, este cunoscut nu doar prin faptul că a încercat să-şi ţintuiască de pavajul din Piaţa Roşie părţile gingaşe ale corpului – de această dată el s-a făcut de pomină prin turnarea în internet a unui video intim al candidatului la funcţia de primar al Parisului din partea partidului lui Macron.

Presa scria pe atunci că astfel el i-a dezamăgit pe francezi: „Din punctul de vedere al clasei politice franceze, prin publicarea videoului intim cu Benjamin Grivo, fost ministru, acum deja fost candidat la primăria Paris, Pavlenschii a făcut o faptă respingătoare şi neruşinată. Dacă nu ţine de violenţă, forţare şi alte încălcări ale legii, maniera unui om de a se comporta în propria viaţă privată ţine numai de el şi familia lui”. ”Pentru aceasta trebuie să răspunzi!” De altfel, nu vom susţine că video-ul 18+ cu participarea lui Filat a fost făcut public de proprietarul casei. Poate că s-a făcut fără ştirea şi participarea sa.

Dar un alt politician, liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi a difuzat o înregistrare (fie şi audio, nu video) fără a se ascunde. În 2015 el a publicat înregistrarea convorbirii dintre Ilan Şor şi Vlad Filat. Şi a relatat foarte sincer despre faptul de unde a apărut acea înregistrare. Potrivit lui, este vorba nu despre fişierele SIS, dar despre o aplicaţie-spion. ”La telefon vine un sms cu rugămintea să fie instalată aplicaţia. După care programul începe să citească orice informaţie din telefon. Eu am demonstrat, că Usatîi este virusul care ajunge oriunde are nevoie. Eu spuneam că Filat este supravegheat şi că va ajunge la puşcărie. Şi eu trebuie să îndeplinesc promisiunea dată poporului, inclusiv pentru propria mea securitate. Am făcut-o pentru a arăta că Şor are legătură cu Filat”, – şi-a explicat el atunci fapta. Şi a adăugat, că se află în posesia unor convesaţii ale lui Mihai Ghimpu, Valeriu Streleţ, Iurie Leancă, Vlad Plahotniuc, care pot deveni un bun public în cel mai scurt timp. Potenţialii „eroi ai spoturilor”, evident, s-au agitat.

„De ce societatea a explodat din cauza celor spuse în aceste înregistrări audio, dar nu din cauza că aceasta este posibil în general! E ilegal şi criminal, iar societatea consideră că interceptarea este ceva normal! Pentru aceasta trebuie să răspunzi! – aşa a comentat pentru mass-media o sursă din anturajul unuia dintre interlocutorii telefonici, după ce înregistrările convorbirilor sale au nimerit în internet. – Nu este un secret că Şor şi Filat se cunosc, că au comunicat, inclusiv la telefon. Şi acele înregistrări nu conţineau nimic nou, în principiu”. S-a dovedit că nu numia Usatîi „spiona”, a fost înregistrat şi el însuşi. Anul trecut, în spaţiul public a apărut înregistrarea audio, în care o voce asemănătoare cu cea a liderului „Partidului nostru” şi vocea unui consilier al lui Plahotniuc discută despre o posibilă propunere pe care liderul PN o poate face liderului PD, pentru a reveni în ţară. Intermediarul lui Plahotniuc (Radu Adrian, responsabil de operaţiunile speciale) insista ca Renato Usatîi să lupte împotriva lui Dodon, Sandu, Năstase.

Jurnaliştii cred că această discuţie a avut loc, probabil, înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019, iar materialul provine din staff-ul electoral tenebru al lui V.Plahotniuc. Înregistrarea a fost expediată în adresa portalului «Моя Молдова». Aşa a funcţionat legea bumerangului – azi tu “torni”, mîine eşti “turnat”. Maeştrii tehnologiilor negre Despre legea bumerangului cu privire la amatorii de a difuza materiale compromiţătoare scrie Liudmila Leontieva, redactor-şef al ziarului rusesc «Открытая газета»: ”Nu se tem oare cei care acum se bucură de umilirea altora, că în acelaşi timp cineva îi filmează pe ei înşişi, pentru ca în momentul potrivit să publice aceste materiale? Căci dacă „regizorii de film” nu se sinchisesc de asemenea metode cu referire la unii, de ce ar trebui să se sinchisească cu referire la alţii?

Aceste raţionamente au fost motivate de istoria relatată în articol. Este istoria despre aceea cum a procedat ea cu binevoitorii care au încercat să aducă în redacţie materiale compromiţătoare despre ex-guvernator. ”Nu mă voi enerva, ca în timpul întrevederii cu furnizorii acelui material compromiţător, din care cauză ei s-au retras în grabă. Au rupt-o din curtea redacţiei în maşini de lux – cum se vede, comerţul cu mizerii le merge bine. Voi spune din start: nici nu m-am atins de „materialul compromăţător” adus de ei, fiind convinsă de scopurile josnice ale ofertei de a „pune picioare actelor”. În caz contrar, de ce au venit cu ele acum, după demisia guvernatorului? De ce nu transmit „faptele” organelor de drept? Cunosc din propria experienţă: motivul acestor „turnări” nu are nimic comun cu dreptul, morala, echitatea. Este vorba ori de răzbunare, ori de lupta pentru bucăţi grase de putere şi proprietate, care pot fi obţinute prin răsturnarea adversarului, strivindu-l ca pe o muscă cu ajutorul unei publicaţii grave”, scrie Leontieva.

”Dar, – continuă ea, – altădată presa era stimulată de sarcini sociale, de idei nobile. Astăzi tot mai des – doar de tehnologii negre de distrugere a carierei şi a bunului nume, cu ajutorul turnărilor la comandă. Le execută meşteri experimentaţi, aidoma unui păianjen care ţese plase din semiadevăruri şi minciună. Aşa este obţinut un coctail informaţional ucigător, care îl dă gata pe consumatorul impresionat şi neispitit în ale intrigilor, care este astfel amăgit. Aceste concluzii se referă şi la situaţia politică de la noi. Înainte de a începe următorul „hip” privind următorul material compromiţător video sau audio, ar fi bine ca jurnaliştii şi societatea să se întrebe: cine şi cu ce scop încearcă să mă amăgească? Ca să nu ne trezim că cel care se foloseşte de metode murdare întotdeauna va prevala asupra celui care respectă codul moral.

loading...

Comments are closed.