Externe

Cum a ajuns un bebeluș de trei săptămâni în groapa de gunoi! Răspunsul mamei te va face să plângi!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reprezentanții Protecției Copilului Bistrița au fost pe strada Zăvoaie să vadă situația minorilor de acolo. Romii au refuzat ajutorul oferit de aceștia, așa că momentan copiii rămân să se joace tot pe terenul fostei gropi de gunoi.

Pe strada Zăvoaie, între fosta groapă de gunoi și râul Bistrița sunt amplasate 7 corturi în care locuiesc aproape 20 de copii, majoritatea minori, mezina fiind o fetiță de doar 3 săptămâni. Mai multe despre ei puteți citi AICI.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița – Năsăud au fost în vizită pentru a vedea ce pot face.

„Am fost acolo și am luat datele lor. Am găsit 13 adulți și 16 copii. Majoritatea sunt din Sărata 151, Viișoara, Năsăud, Florești și sunt și trei persoane adulte din alte județe, dar sunt în concubinaj cu femei de la noi din județ”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Teodor Sângeorzan din cadrul DGASPC BN.

Mamelor le-a fost oferită șansa de a se caza în centru maternal împreună cu copiii, măcar pe perioada iernii, însă acestea au refuzat.

„Nu au vrut să vină în centrul maternal. Nu acceptă ajutorul acesta. Mi-au spus că vine lumea și le mai aduce cadouri la copii, sau îi mai ajută cu una, alta. Nu vor să plece doar ele, cu copiii mici. Mi-au spus că au dosare întocmite pentru locuințe sociale doar că încă așteaptă,” a mai adăugat Sângeorzan.

Reprezentanții Primăriei Bistrița confirmă că cei din Viișoara și Sărata au dosare întocmite și urmează, dacă îndeplinesc condițiile necesare, să primească locuințe.

„Odată întocmite dosarele, se fac verificările de încadrare în cerințele legii. Sunt poate unii care sunt căsătoriți și nu au divorțat, chiar dacă nu mai stau împreună. Și poate soțul sau soția dețin proprietate. Și atunci nu pot primi locuință. Unii au primit locuință, alții încă așteaptă până sunt finalizate toate lucrurile”, au explicat reporterilor Bistrițeanul.ro reprezentanții Primăriei.

Mai mult, romii care au domiciliul în Sărata la nr. 151 au primit un ajutor din partea Primăriei pentru a-și acoperi casa, acoperișul acesteia fiind devastat într-un incendiu.

„Le-am dat materiale ca să își acopere casa și ei au vândut materialele. Așa că noi ce să le mai facem? Cei care au acte în regulă, au dosare pentru locuințe sociale. Ceilalți, mai ales cei care nu sunt de pe raza municpiului și împrejurimi, nu avem ce le face”, au mai spus cei din cadrul Primăriei Bistrița.

Așadar, copiii din Zăvoaie se vor juca în continuare la fosta groapă de gunoi, iar pitica de 3 săptămâni va avea primele amintiri tot din această zonă.

„Responsabilitatea privind copiii le revine în primul rând părinților. Apoi, dacă părinții nu au grijă de ei așa cum trebuie, a doua responsabilitate revine autorităților locale, în cazul de față Primăria Bistrița. Dacă după ce intervin și autoritățile locale, copiii tot nu sunt îngrijiți cum trebuie, abia atunci intervine Statul. Noi nu vrem să ne sustragem. Așa cum spuneam, am fost acolo, am luat datele și urmează să le prelucrăm, am oferit posibilitatea cazării în centru maternal, mai departe vom vedea cum decurg lucrurile. Ei așteaptă locuințele sociale, ca să fie toți”, au mai adăugat cei din cadrul DGASPC BN.

Chiar dacă locuiesc în corturi, lângă groapa de gunoi, așteptând ajutoare minime de la unii și de la alții, cât să supraviețuiască împreună, unii părinți au înțeles că educația e importantă și le oferă copiilor șansa la ceva mai bun.

„Dacă e să numim totuși un lucru bun e că o familie de acolo și-a înscris copiii la Școala Specială nr. 1 de pe Alba Iulia. Astfel, copiii au o șansă la ceva mai bun. E vorba de 3 fetițe care stau acolo în regim intern, deci doar în weekend și în vacanțe merg și stau cu familia. Deci părinții nu vor să audă de preluarea copiilor lor și plasarea acestora în centre de plasament. Ei așteaptă câte un ajutor de ici – colo, și locuințele sociale”, a mai adăugat Teodor Sângeorzan.

Reprezentanții Protecției Copilului spun de asemenea că își doresc o colaborare mai bună cu autoritățile locale, pentru a găsi soluții optime pentru astfel de cazuri deoarece soluția ideală nu e de a lua copiii din sânul familiei. Aceștia spun că și în cazul romilor din aceste corturi și a celor ce stăteau în clădirea de lângă CPL, ei au încercat să găsească soluții și chiar au luat legătura cu HHC Baia Mare, companie ce s-a arătat doritoare să construiască locuințe modulare, doar că decizia de demarare și finalizare aparține Primăriei Bistrița.

„Dacă ar exista o colaborare mai bună între noi și autoritățile locale, altfel s-ar rezolva lucrurile. Primăria ar trebui să se implice mai mult, însă de multe ori ne-am implicat noi mai mult. Doar că noi nu vrem să și luăm copiii din familie. Ci, să găsim soluții ca ei să rămână în cadrul familiei. Facem cât putem, ne implicăm, dar astfel de cazuri se rezolvă doar cu implicarea tuturor părților”, au conchis cei din cadrul DGASPC BN.

loading...

Comments are closed.