Alte știri

Cum a fost arestat cel mai celebru spion din Spania după un scandal cu iubita fostului rege Juan Carlos și șeful serviciului secret

Pinterest LinkedIn Tumblr

Multe intrigi și scandaluri au acaparat Spania în ultimii ani, de la presupuse fapte de corupție ale regalității la trucuri murdare ministeriale împotriva rivalilor politici, însă în toată acea complexitate un personaj pare să fi fost omniprezent.

Numele lui José Manuel Villarejo, și într-o mai mică măsură fața lui – datorită obsesiei cu deghizarea – sunt cunoscute acum de milioane de spanioli. Este o ironie a sorții pentru un polițist sub acoperire a cărui identitate adevărată era menită să rămână cel mai mare secret al său, potrivit BBC.

Villarejo s-a prezentat vineri în primul proces penal dintr-o serie, în contextul în care instanțele spaniole îi deslușesc metodele de operare prin mai mult de 25 de investigații separate.

Fostul comisar de poliției, în vârstă de 68 de ani, și-a petrecut ultimii trei ani în arest preventiv, după ce autoritățile judiciare l-au arestat în casa lui de lângă Madrid.

I-au reținut dosarele și conversațiile înregistrate în secret cu o listă de politicieni și personaje publice de renume, aflate printre personalitățile de top ale Spaniei.

De la arestarea sa, fragmente divulgate din colecția de înregistrări ale lui Villarejo au creat o serie de scandaluri.

Niciuna nu s-a ridicat la nivelul conversației cu Corinna zu Sayn-Wittgenstein, fosta iubită a ex-regelui spaniol Juan Carlos.

Comentariile ei aparent sincere de la întâlniri din 2015 și 2016 despre presupusa obișnuință a fostului monarh de a primi comisioane de mai multe milioane în numerar pentru afaceri derulate cu țări arabe a dus la investigații în Elveția și Spania privind spălarea de bani.

Juan Carlos, aflat momentan în exil în Emiratele Arabe Unite, neagă orice fărădelege și a precizat că este disponibil dacă procurorii trebuie să-l audieze.

fostul rege al spaniei juan carlos
Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos: Foto: Profimedia Images

Prințesa și falsul avocat

Potrivit unei declarații trimise de Villarejo Instanței Naționale a Spaniei, care investighează acum 27 de dosare penale în care este implicat, fostul polițist spune că a fost trimis la Londra pentru a câștiga încrederea lui zu Sayn-Wittgenstein, astfel încât să “neutralizeze” amenințarea la stabilitatea monarhiei spaniole.

Clinton Global Initiative 2015 Annual Meeting - Day 4
Corinna Sayn-Wittgenstein, fosta iubită a ex-regelui Spaniei, Juan Carlos. Foto: JP Yim/ Getty Images

În documentul văzut de BBC, Villarejo spune că agenții de la serviciul spaniol de informații “m-au instruit să obțin încrederea prințesei Corinna cu scopul de a recupera documente sensibile pe care le deținea”.

Acesta a afirmat că s-a dat drept avocat care se oferea să o ajute pe zu Sayn-Wittgenstein, ce se plângea că era hărțuită de agenți ai serviciului secret.

Villarejo Goes to Testify on Slander and False Claims Against Former CNI Chief
Fostul comisar de poliție José Manuel Villarejo este dus în fața instanței. Foto: Profimedia Images

Villarejo, care o numea pe Sayn-Wittgenstein “prințesa”, referindu-se la mariajul ei precedent cu un prinț german, spune că inabilitatea sa de a îndeplini misiunea i-a adus antipatia directorului de atunci a serviciului, generalul Félix Sanz Roldán.

Villarejo susține că omul care a condus serviciul de informații al Spaniei până în 2019 l-a ruinat.

Într-un interviu televizat din 2017, Villarejo l-a acuzat pe generalul Sanz Roldán că a amenințat-o cu moartea pe zu Sayn-Wittgenstein, o acuzație care l-a făcut pe fostul șef al spionajului spaniol să-l raporteze pentru calomnie.

Villarejo se prezintă în instanță pentru acuzația împotriva generalului și pentru că l-a mai acuzat de furnizarea unei fotografii în care el apare unui ziar ce i-a divulgat acoperirea. Fostul comisar de poliție riscă o sentință de doi ani de zile, dacă este găsit vinovat.

“Prințesa” ar fi urmat să se prezinte ca martoră a apărării. Femeia în vârstă de 56 de ani a scris deja instanței madrilene și a descris versiunea sa privind întâlnirea de la Hotelul londonez Connaught în mai 2012: “Generalul Roldan m-a amenințat pe mine și pe copiii mei. Spusele lui erau că nu putea garanta siguranța (mea) fizică sau pe cea a copiilor (mei), dacă nu mă conformam cu instrucțiunile lui”.

Roldan a negat orice astfel de amenințare care ar fi fost făcută de el.

Corupție în partidul de guvernământ

Printre investigațiile penale în care este implicat Villarejo este și amestecul său în așa-zisa “Operațiune bucătăria”, în care polițistul este acuzat de conducerea unei acțiuni de furt de documente de la un fost trezorier al partidului de guvernământ din Spania, Partidul Popular (PP), în timpul perioadei în care premier era conservatorul Mariano Rajoy.

Luis Bárcenas a fost arestat și trimis la închisoare în 2013 pentru nedeclararea contabilității, în care companiile plăteau donații la PP pentru a primi în schimb, se pare, contracte publice.

Potrivit procurorilor a căror investigație a fost redeschisă anul trecut, Villarejo și alți ofițeri de poliție, acționând ca urmare a ordinelor date de oficiali ai ministerului de interne, a format o operațiune de spionaj pentru a căuta și distruge fișiere pe care Barcenas sau nevasta sa le-ar fi avut pentru a ascunde dovezi de la ancheta judiciară privind finanțele PP.

În 2018, Barcenas a fost condamnat la 33 de ani de închisoare pentru spălare de bani și încălcări ale legii de impozitare iar PP a fost de asemenea condamnat ca entitate și i s-a ordinat să plătească o amendă.

Cariera de polițist a lui Villarejo a început în anii ’70 în Țara Bascilor, unde grupul militant pentru independență Eta lansase o insurecție violentă împotriva forțelor de Securitate naționaliste ale lui Franco.

Mai târziu, între 1983 și 1993, el a plecat oficial din poliție și și-a aranjat afaceri în toată lumea, deși versiunea sa de poveste este că era mereu în serviciul guvernului spaniol și și-a folosit companiile pentru a oferi acoperire operațiunilor de securitate din afara țării.

La întoarcerea sa, el a spus că nu fusese niciodată repartizat unei unități de poliție, în schimb fiindu-i alocate misiuni sensibile. Villarejo susține că a preîntâmpinat câteva atacuri teroriste împotriva Spaniei.

Însă, el este acuzat că și-a folosit cunoștințele căpătate în poliție pentru muncă privată.

Într-unul dintre cazuri, Villarejo ar fi făcut spionaj masiv pentru banca BBVA, inclusiv mii de mesaje și apeluri telefonice interceptate, pe lângă comunicările private ale unui consilier guvernamental de top.

Mai este suspectat că a spionat politicieni catalani care militau pentru independență și că a creat dosare false de corupție pentru a defăima partidul de stânga Podemos.

loading...

Comments are closed.