Cum a organizat Usatîi un grup criminal pentru asasinarea omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov

Asasinarea bancherului Gherman Gorbunțov ar fi fost comandată de liderul Partidului Nostru din Republica Moldova, Renato Usatîi, iar executorul, Vitalie Proca, ar fi trebuit ulterior, contra unei sume, să spună că ar fi fost angajat de Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat.

Schema organizării tentativei de ucidere a omului de afaceri Gherman Gorbunțov a fost descrisă de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Procurorii PCCOCS au audiat patru persoane implicate în transmiterea sumei de 200.000 de euro către rudele lui Vitalie Proca. Potrivit declarațiilor persoanelor audiate, banii au reprezentat avansul din suma totală de 600.000 de euro pentru care Vitalie Proca urma să execute un scenariu regizat de către Renato Usatîi.

Potrivit adjunctului procurorului-șef al procuraturii anti corupție Vitalie Busuioc, Ion Druță, unul dintre organizatori, și-a recunoscut vina. În urma audierilor, dar și a altor dovezi, s-a stabilit că, între anii 2011-2012, Renato Usatîi a organizat un grup criminal alcătuit din moldoveni și cetățeni ai altor state, având drept scop să îl deposedeze pe Gorbunțov de proprietățile pe care le avea, iar după aceasta să îl lichideze.

Potrivit oamenilor legii, în legătură cu acest caz a fost solicitată extrădarea lui Usatîi din Rusia, iar în septembrie anul acesta autoritățile ruse au refuzat extrădare motivând că Usatîi este cetățean rus. Totuși, acesta rămâne în urmărire internațională. Procurorii au mai spus că Vitalie Proca este deținut în prezent într-un penitenciar din România.

Gherman Gorbunțov a deținut bănci în Rusia și Moldova și a înființat aproape patruzeci de companii în domeniul securității, construcțiilor, imobiliar și finanțe. În 2002, el a devenit acționar și director al băncii Interus.

În martie 2012, a fost împușcat de Vitalie Proca la Londra, dar a supraviețuit. De atunci, omul de afaceri rus traieste cu puternica gardă înarmată 24 de ore din 24.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share