Alte știri

Cum arată suprafața Lunii în primele fotografii color făcute de sonda Chang’e-5

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sonda spaţială Chang’e-5 a Chinei a transmis primele sale fotografii color de pe suprafața Lunii. Modulul său a suprins o vedere panoramică care se întinde de la „solul” lunar până la orizont.

Chang’e-5 a atins marţi „cu succes” suprafaţa Lunii, a relatat postul CCTV. Sonda a început imediat să strângă mostre de rocă și praf pentru a le trimite înapoi pe Pământ, nu înainte de a realiza primele sale fotografii color.

Misiunea fără echipaj uman, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, îşi propune să colecteze şi să aducă pe Pământ material selenar care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre originile şi procesul de formare a Lunii.

Chang’e-5 este a treia misiune chineză care a aterizat ușor pe Lună în ultimii șapte ani.

În cazul în care misiunea va avea succes, China va deveni a treia ţară care colectează probe selenare, după ce Statele Unite şi Uniunea Sovietică au înregistrat astfel de reuşite cu decenii în urmă.

Rocă diferită adusă de sonda Chang’e-5

Nu mai puțin de 400 kg de rocă și praf lunar au fost aduse pe pământ de misiunile americane Apollo și de cele sovietice. Dar toate aceste mostre erau foarte vechi, cu vârsta de peste trei miliarde de ani.

Mostrele pe care le va colecta Chang’e-5 ar trebui să fie destul de diferite.

Misiunea a vizat o regiune vulcanică înaltă numită Mons Rümker. ,Probele din această locație nu pot avea mai mult de 1,2 sau 1,3 miliarde de ani și, ca atare, ar trebui să ofere informații suplimentare despre istoria geologică a Lunii, scrie BBC.

loading...

Comments are closed.