Cum este viața într-o localitate în care oamenii cumpără mâncare dintr-o dubă care ajunge la ei o dată la două zile

15 familii trăiesc la capătul lumii. Satul lor se află în județul Gorj, România, lângă granița cu Mehedinți. Tinerii au plecat de mult, ulițele nu au văzut niciodată asfaltul și speranța este un sentiment pe care oamenii l-au uitat. 

Octombrie 2020, satul Rătez, județul Gorj. Drumul până la primele case locuite e lung, pustiu și nu a văzut niciodată asfalt. Magazin alimentar nu mai e de mulți ani. Oamenii își cumpără de-ale gurii dintr-o dubă, care ajunge la ei o dată la două zile.

“Vine din două în două zile. E un om foarte cumsecade. Ne aduce tot ce dorim. Dacă nu avem ceva dăm telefon și ne aduce dânsul”, povestește un localnic.

Când au nevoie de ambulanță, localnicii oamenii zeci de minute.

“Salvarea vine, dar vine greu. Greu! Fetița mi s-a lovit la mânuță, norocul nostru că avem pe cei de la Tismana, de au venit repede, dar așa vine mai greu. E satul mai retras, mulți cunosc, mulți nu cunosc și până întreabă în satele vecine unde suntem…” afirmă o femeie.

În sat, sunt în total 13 copii, iar cei care sunt la școală merg pe jos, prin noroi sau zăpadă, câte cinci kilometri pe zi. Nouă dintre ei sunt ai unei singure familii. Tatăl este plecat la muncă peste hotare, iar ajutor pentru mama lor este nea Petre. Bătrânul îi răsfață cu fructe și dulciuri și îi primește în casa lui în fiecare zi.

Reporter: Am văzut că le-ați dat fiecăruia dintre ei câte un măr. Nu i-ați lăsat să plece până când fiecare n-a avut un măr în mână.

Petre Lazăr, vecin: Păi și măr, și nuci și când ia pâine de colea îi cinstesc întotdeauna cu dulciuri.

Reporter: Vă e drag de ei.

Petre Lazăr: Dacă ai mei nu-s aci. Îs plecați.

Reporter: Sunteți singur.

Petre Lazăr: Singur sunt.

Despre noul coronavirus oamenii nu știu prea multe. Nici măcar că în comuna lor este scenariul roșu.

Localnic: În sat nu s-a auzit, dar în comună da.

Reporter: Comuna e în scenariul roșu.

Localnic: Nu mai știu, nu știu dacă e. Văd că nu le mai dă voie să se ducă la școală.

Cel mai bătrân localnic din sat este mamaia Roxanda. A împlinit recent 97 de ani.

Până când cineva se va gândi să le pună măcar asfalt pe ulițe, oamenii din Rătez își duc traiul cum pot. Printre ruinele caselor părăsite și buruieni, dar cu speranța că într-o zi satul va înflori.

Total
0
Shares
Total
0
Share