Cum îi va afecta pe moldovenii din Marea Britanie un Brexit “fără acord”

brexit, marea britanie, uniunea europeana, george soros

Efectele unui Brexit fără acord ar putea fi foarte grave pentru Marea Britanie, dar acestea vor fi resimțite puternic și de statele membre ale Uniunii Europene, printre care și România.

În momentul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, toate beneficiile pe care statele din blocul comuniar le au vor înceta să se aplice, relația dintre Marea Britanie și statele europene urmând să fie reglementată prin intermediul Acordului Brexit, transmite stirileProTV.ro.

În cazul în care oficialii britanici și europeni nu reușesc să ajungă la un consens în negocieri, există probabilitatea ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără un acord.

„Cred că un acord este posibil, foarte dificil, dar posibil”, a declarat în urmă cu o săptămână Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Conform unei legi adoptate de Parlamentul britanic, acordul negociat de Guvern cu oficialii de la Bruxelles trebuie să primească aprobarea parlamentarilor pentru a fi încheiat. De asemenea, Parlamentul este cel care trebuie să își dea acordul și pentru producerea unui Brexit fără acord. În cazul în care Parlamentul nu aprobă acordul, prim-ministrul Boris Johnson este forțat, conform legii, să ceară o amânare din partea Uniunii Europene.

Românii din Marea Britanie vor avea garantat dreptul de ședere în Marea Britanie timp de trei ani, chiar și în cazul unui Brexit fără acord. Măsura a fost anunțată la începutul lunii septembrie, înlăturând astfel posibilitatea blocării liberei circulații a cetățenilor UE, vehiculată la începutul negocierilor.

Guvernul britanic a introdus un „plan de reglementare a șederii temporare în Marea Britanie”.

Cetățenii români care au locuit legal în Marea Britanie timp de minim cinci ani vor avea posibilitatea să aplice pentru un permis de ședere pe perioadă nedeterminată. Această opțiune le va oferi românilor posibilitatea de a părăsi Marea Britanie timp de până la cinci ani, fără să își piardă statutul, conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului de Externe.

Cetățenii români care se vor muta în Marea Britanie până la finalul anului 2020 vor putea să ceară un permis de ședere temporară, care le garantează șederea până la împlinirea celor cinci ani necesari obținerii permisului permanent. Noile reguli se aplică tuturor cetățenilor din Uniunea Europeană și Elveția, precum și rudelor acestora.

Citiți continuarea pe stirileProTV.ro.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share