Cum poți primi notificări prealabile despre expirarea pașaportului și buletinului de identitate

Pentru a evita surprize neplăcute în perioada estivală, Agenția Servicii Publice atenționează cetățenii Republicii Moldova să-și verifice valabilitatea pașapoartelor și buletinelor de identitate.

Cetățenii care dețin semnătură electronică și sunt înregistrați la serviciul guvernamental de notificare electronică MNotify (mnotify.gov.md) sunt notificați în prealabil privind expirarea termenului de valabilitate al pașaportului și al buletinului de identitate.

Preavizarea cetățenilor se face cu 60 și 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a documentelor. Cea de-a treia avizare se face la data expirării sau a anulării pașaportului sau buletinului de identitate din alte motive. Serviciul MNotify este prestat gratuit. Din momentul lansării serviciului, la 15 ianuarie 2024, au fost expediate 20,804 notificări.

Notificările pot fi primite prin email, portalul guvernamental al cetățeanului, mesaje scurte (SMS) sau mesaje instantanee pe Facebook Messenger, Viber, Telegram, Skype și WhatsApp, în funcție de ce a setat cetățeanul în profilul său personal din MNotify. Totodată, notificările pot fi vizualizate în aplicația mobilă guvernamentală EVO (evo.gov.md) și Cabinetul personal (mcabinet.gov.md).

Agenția încurajează cetățenii Republicii Moldova să-și perfecteze semnături electronice. În prezent, semnătura electronică poate fi obținută la Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică și la operatorii de telefonie mobilă.

Pentru anul 2025, Agenția Servicii Publice planifică punerea în circulație a noului tip de act de identitate pentru cetățenii Republicii Moldova – Cartea de identitate. În mediul de stocare electronică a noului document vor fi încorporate semnătura electronică calificată și certificatul cheii publice, în cazul titularilor cu capacitate deplină a exercițiului.

MNotify este serviciul guvernamental de notificare electronică ce permite prestatorilor de servicii publice expedierea notificărilor către utilizatori în vederea înștiințării acestora despre evenimentele produse în legătură cu prestarea serviciilor sau alte evenimente relevante destinatarilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share