Cum poți verifica singur dacă o mască de protecție este sigură și conformă

România a emis o alertă de măști neconforme aflate pe piață. Potrivit reprezentanților ANPC, măștile poartă marcajul care atestă certificarea pentru comercializarea în Uniunea Europeană, însă sunt contrafăcute și nu oferă siguranță. Peste 12.000 de materiale sanitare de acest fel au fost descoperite ieri de reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara. Ei au arătat și cum pot fi diferențiate măștile conforme de cele neconforme.

“Asta e originală, vezi? Este sudată practic de material. Deci asta e originală și se rupe cu tot cu material. La cea care este fake, pur și simplu se deschide.”, arată medicul Cristian Oancea, manager al Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara.

Măștile au fost comandate de Spitalul Victor Babeș din Timișoara, prin sistemul de achiziții, de la trei distribuitori. Doi din Timiș și unul din Capitală.

Cristian Oancea, manager Spitalul “Victor Babeș” Timișoara: “Am înștiințat autoritățile imediat și le-am retras de pe secții, așteptăm ca organele competente să se sesizeze, noi am sesizat și să vedem ce să facem cu aceste loturi.

Reporter: Despre ce neconformități este vorba?

Cristian Oancea: Vorbim de măști FFP 3 cu o anumită marcă, care efectiv le pică filtrul care era aplicat pe ele. ”

Eticheta măștilor indică țara de proveniență, Polonia, și, cel mai probabil, nici firmele distribuitoare nu au știut că produsele sunt contrafăcute.

Cristian Oancea: “Din 25.000 de măști, să ai 12.000 de măști neconforme înseamnă efectiv crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu acește măști cu care practic inhalezi tot aerul contaminat cu Sars – Cov- 2 și după aia să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos.”

La prima vedere, măștile par absolut identice, însă în urma unui control amănunțit medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au stabilit de exemplu că unele măști sunt conforme, iar altele nu.

În prima fază le-au atras atenția lipiturile prost făcute ale ambalajului, dar și diferențele de scris.

Medicul Oancea: “Uitați-vă își văzut cum se dezlipește. Și sunt amestecate, deci e o loterie, o loterie a vieții, doar o mână criminală poate să facă așa ceva.

Paguba suferită de spitalul din Timișoara depășește 120.000 de euro.

Total
0
Shares
Total
0
Share