În scopul prevenirii cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în mod special după apariția în mass-media a tot mai multe cazuri de intoxicații, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a venit cu un șir de recomandări în acest sens:
• Ciupercile proaspete vor fi achiziționate numai din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile de igienă;
• Evitarea procurării produselor alimentare (ciuperci) din locuri neautorizate ( „comerț stradal”), neetichetate/marcate corespunzător, fapt ce contribuie la apariţia intoxicațiilor, punând în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor;
• Nu se vor folosi în alimentație decât ciupercile bine cunoscute;
• Consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicat;
• Respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv regimul de prelucrare termică.
Citește și: A fost desemnat câştigătorul concursului de proiecte pentru profilaxia tuberculozei